خبرگزاری فارس: عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد دهاقان گفت: فقر تبادل اطلاعات جوانانی که در جستجوی ثروتهای باد آورده بودند به کار و فعالیت شرکتهای هرمی رونق داده است.
امیر رهورتمنی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار داشت: شرکتهای هرمی در ظاهر فروشنده کالا و خدمات هستند و تنها از روشهای بازاریابی جدید شبکهای استفاده میکنند که این امر سبب کاهش هزینههای بازاریابی و تبلیغات شده و هر مشتری در قبال معرفی مشتری جدید حقالزحمه و هدیه دریافت میکند.
وی افزود: در شرکتهای هرمی، اشخاص کالایی با قیمت 3 تا 5 میلیون ریال را خریداری میکنند تا وارد شبکه شوند و در ازای جذب مشتریان جدید و تکمیل زیرشاخههای خود میزان وسوسه انگیزی پورسانت دریافت کرده که با کالای ارائه شده هیچ تناسب ندارد و تنها برای تحریک فرد در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: این شرکتها برای جذب افراد طی برگزار جلساتی به اصطلاح "پرزنتیشین "، به آنان گفته میشود که در قبال پول پرداختی آنها فلان سکه که ارزشهای کلکسیون دارد را دریافت میکنند و حتی برای اعتمادسازی بیشتر مکانهایی را معرفی کرده که حاضر به خریداری سکههای آنان هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد دهاقان افزود: این نوع سکهها هیچگونه جنبه تاریخی و اعتبار خاص و ارزش کلکسیونی ندارد و در حالی که کارمزد ضرب هر سکه بالغ بر چند هزار تومان بیشتر نیست و تنها یک سکه 22 عیار معمولی به آنها داده میشود که بسیار کمتر از هزینه پرداخت شده آنان است.
وی گفت: در چنین شبکههایی هر فرد نسبت به زیردست خود نگاه شکار را دارد و افراد پس از ورود به شبکه به دلیل اشتیاق جذب جوایز و پورسانتهای اعلام شده بدون اینکه میزان گفتههای خود را مد نظر داشته باشند آغاز به جذب اطرافیان میکنند.
رهورتمنی ادامه داد: این نگاهها همچون یک سرطان جامعه را در بر میگیرد و روشهای فعالیت شرکتهای هرمی بیشتر در کشورهایی که در کنار تبادلات کم مستقیم با کشورهای خارجی، اقتصاد ضعیفی دارند و دانش مردم به دلیل سختی تبادل اطلاعات در سطح پایینتری قرار گرفته، جواب میدهد.
وی گفت: زمانی که پدیده شرکتهای هرمی تازه وارد کشور ایران شد نیروی انتظامی و قوه قضائیه نسبت به آثار فعالیتهای این شرکتها تجربهای نداشتند و این شبکهها سالها بدون هیچ مشکلی در کشور فعالیت کردند و فقر اطلاعاتی جوانانی که در جستجوی ثروتهای بادآورده بودند به کار آنان رونق داد.
وی سابقه فعالیت چنین گروههایی را در اروپا از جمله ایتالیا که به کلاهبرداریهای مالی معروف است را به دورههای قبل از جنگ جهانی دوم دانست و تصریح کرد: طی دهههای گذشته روشهای کلاهبرداری با علم مدیریت اجین شده و موج اصلی فعالیت شرکتهای هرمی زمانی آغاز شد که مسئله اشتغال جوانان به صورت جدی مد نظر قرار گرفت و زمینه سوءاستفاده چنین افرادی را فراهم کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد دهاقان اظهار داشت: شبکهها هرمی در کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی نیز به خوبی مورد استقبال قرار گرفتهاند اما در قاره اروپا به دلیل گسترش اطلاعات به صورت جدی با این شبکهها برخورد شده و مردم با وعدههای کاذب آنها خام نشدند.
وی بیشتر چکها و اسناد اعتباری که در جلسات شرکتهای هرمی به افراد نشان داده میشود را متعلق به بانکهای آفریقایی دانست و گفت: بانکهای این کشورها کمترین اعتبار جهانی ندارند و حتی بانک مرکزی برخی از آنها نیز در سطح دنیا فاقد اعتبار است.
رهورتمنی با بیان اینکه قوانین ضد پولشویی در تمام دنیا با جدیت اجرا میشوند و در هر نقطهای برای فعالیتهای اقتصادی ناظری وجود دارد تا مشخص شود که پول به دست آمده مشروع است یا نه، افزود: مقدار ارزی که به وسیله چنین شرکتهایی از کشور خارج میشود دقیقا مشخص نبوده و در ایران بسیاری از این پولها، پول اعضای خود شبکه نیست بلکه میزان بیشتری از آنها به اسم فعالیتهای این شبکهها از اقتصاد سیاه کشور به کشورهای حاشیه خلیج فارس یا جنوب شرقی آسیا حواله شده و سپس به اروپا ارسال میشود.
وی اظهار داشت: فیلمهای آموزشی که شرکتهای هرمی ساختهاند بیشتر از کشورهای هند، مالزی و تایلند نام برده شده که ضعیفترین قوانین را در زمینه پولشویی دارند و بیشترین مفاسد اقتصادی در آنها اتفاق میافتد.
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد دهاقان گفت: بهترین نرخ بازدهی در دنیا 10 تا 12 درصد است و از 15 درصد تجاوز نمیکند پس چگونه این شرکتها قول سودهای افسانهای را به افراد میدهند.
وی با اشاره به اینکه سیستم اقتصادی کشور ایران تورمی است و سرمایه فرد ظرف مدت چهارسال امکان دو برابر شدن را دارد، تصریح کرد: این مسائل انگیزه کار و تلاش را در جوانان یک کشور نابود کرده و صدمات جبرانناپذیر به هر کشوری وارد میکند بنا بر این به جای مقابله با چنین شبکههایی باید ذهنیت جوانان را نسبت به آنها باز کرد تا افراد دروغهای شرکتهای هرمی را باور نکنند.