ازدواج دانشجویی موفق نبوده/حضور دختران متأهل و مجرد در مدارس مشکلی ندارد
عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی گفت: به اعتقاد من حضور دختران متأهل در کنار دختران مجرد در مدارس مشکلی ایجاد نمیکند؛ این در حالی است که باهر معتقد است برخلاف سالهای ابتدایی ازدواج دانشجویی، مدتی است این امر موفق نبوده است.
در ادامه مناظره بررسی علل بالا رفتن سن ازدواج جوانان حسین باهر در پاسخ به این سؤال بینندگان که آیا به نظر شما برگزاری ازدواج دانشجویی به صورت جمعی موفق بوده است یا خیر؟ گفت: من از بنیانگذاران ازدواجهای دانشجویی بودم و در ابتدای امر این کار خوب انجام میشد اما متأسفانه در ادامه راه دو نکته ایجاد شد اول اینکه مسئولان دانشگاه سعی کردند تا این ابتکار را برای خود کنند و دوم اینکه خوابگاههای متأهل دانشجویی ایجاد شد که معلوم نیست کسانی که از این خوابگاهها در آینده بیرون خواهند آمد چه سرنوشتی خواهند داشت.
وی ادامه داد: به نظر من در کل ازدواج دانشجویی در بخشی از کار موفق بوده است و بخش دیگر ناموفق عمل کرده است.
حجتالاسلام نقیپورفر نیز در پاسخ به این سؤال گفت: طرح ایجاد معاونت فرهنگی در دانشگاهها از سوی من پیشنهاد شد تا مسئولیت آموزش، مشاور و همسریابی را به عهده گیرند و کمک فکری برای همسرگزینی باشند.
وی اظهار داشت: 60 درصد مسأله ازدواج فرهنگی است و اگر ما در همسرگزینی دو همکفو را به هم برسانیم با مشکلات اقتصادی نیز کنار خواهند آمد.
سویزی رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان در خصوص ازدواجهای دانشجویی گفت: همواره در هر موضوعی باب سوءاستفاده وجود دارد و در ازدواجهای دانشجویی نیز مسائلی مطرح میشد مانند اینکه برخی از دانشجویان در ازدواج دانشجویی شرکت میکنند و سپس در شهر محل اقامت خود عروسیهای مفصلی را برگزار میکنند.
وی خاطرنشان کرد: ما فرهنگ وساطت را باید در زمینه ازدواج مهیا کنیم در گذشته ازدواجها خویشاوندی و فامیلی صورت میگرفت که به دلیل شناخت بهتر طرفین از یکدیگر تنها 5 درصد از ازدواجهای فامیلی به طلاق منجر میشود.
سویزی ادامه داد: همانطور که حضرت علی (ع) نیز بر افزایش رفت و آمد بین مردم تأکید داشتند تا خصلتهای پوشیده مردم آشکار شود.
وی تصریح کرد: ما باید به مدد رسانه فرهنگ وساطت را در بین خانوادهها احیا کنیم.
* حیدری از مطهری پرسید: آیا درست است که دختر متأهل در کنار دختر مجرد به مدرسه برود؟
مطهری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سؤال گفت: بله به اعتقاد من مشکلی ندارد دلیل کسانی که مخالف این موضوع هستند این است که ممکن است مسائل زناشویی در بین دختران مطرح شود و اثرات منفی داشته باشد اما هم اکنون موضوعی وجود ندارد که برای دختران ناشناخته باشد.
حجتالاسلام نقیپورفر نیز در پاسخ به این سؤال گفت: ما نباید به خاطر حل مشکلات صورت مسئله را حل کنیم.
سویزی نیز در پاسخ به اینکه آیا وجود دختران متأهل در کنار دختران مجرد در مدارس کار درستی است؟ گفت: ما نباید صرف یک لحظه و صحنه داوری کنیم همکاران و مدیران در مدارس گزارشهایی را به ما میدادند مبنی بر اینکه ممکن بود معلم برخوردهای سلبی را به دلیل انجام ندادن تکالیف با دختران متأهل در مدارس داشته باشند که با برخورد همسران آنها مواجه میشدند.
وی ادامه داد: ما بخشنامهای را سالهای قبل تدوین کردیم که بر اساس آن دختران متأهل میتوانستند با اجازه از کمیسیونی که تشکیل شده بود در مدارس در کنار دختران مجرد حضور پیدا کنند.
سویزی در پاسخ به این سؤال حیدری که آیا همچنان این بخشنامه به قوت خود باقی است یا خیر؟ گفت: من نشنیدم که این بخشنامه لغو شده باشد.
علی مطهری در ادامه این مناظره گفت: یکی از آثار خوب این کار این است که بقیه دختران نیز به امر ازدواج تشویق میشوند و نباید به خاطر مضرات اندک این کار اصل موضوع زیر سؤال میرود.
حسین باهر جامعهشناس نیز افزود: باید آموزش به خانوادهها داده شود تا بچهها در دورانی که در کنار آنها هستند از هم بدآموزی نداشته باشند و بهتر است آموزشهای خوب از زبان یک فرد امین و بزرگوار مطرح شود به عنوان مثال در دوران ما مسائل جنسی از طریق یکی از آقایان به ما توضیح داده میشد که دیگر احتیاج نداشتیم این مسئله را از دیگران بشنویم.
حیدری از عباسی نیز پرسید: بود و نبود وزارت ورزش و جوانان در کاهش سن ازدواج مؤثر بوده است یا خیر؟
محمد عباسی وزیر ورزش و جوانان دولت دهم در پاسخ به این سؤال بینندگان گفت: هر کدام از این مزایا که برای تسهیل ازدواج در مدارس مطرح میشود آسیبهایی نیز به همراه دارد اما هیچ چیز نباید مانع ازدواج شود.
وی در خصوص ازدواجهای دانشجویی گفت: ما همه چیز را نباید از همه سازمانها توقع داشته باشیم.
عباسی افزود: در آخرین روزهای کار من در وزارت ورزش و جوانان توافقاتی با تعدادی از سازمانها انجام شد که بر اساس آن توافقنامه پایداری ازدواج به معاونت امور زنان، آسیبهای اجتماعی ازدواج به سازمان بهزیستی سپرده شد و اگر این تقسیمبندیها انجام شود میتواند اثرگذار باشد.
وزیر ورزش و جوانان دولت دهم اظهار داشت: خطاب قانون تسهیل ازدواج وزارت ورزش و جوانان نیست و هر سازمانی باید بتواند این کار را انجام دهد.
حیدری از حجت الاسلام نقیپورفر نیز پرسید آیا تسهیل ازدواج واجب است یا اجرای طرح گشت ارشاد؟
حجتالاسلام نقیپورفر در پاسخ به این سؤال گفت: آخرین راهکار داغ کردن است امر به معروف همواره مهمتر از نهی از منکر است.
وی ادامه داد: ما هم اکنون نهادی به عنوان امر به معروف و نهی از منکر داریم اما این نهاد بر اساس مفاهیم قرآنی تشکیل نشده است و به اعتقاد بنده تسهیل ازدواج از گشت ارشاد واجبتر است.
حیدری همچنین از سویزی نیز پرسید با توجه به اینکه تحصیلات عالی دختران باعث افزایش سن ازدواج شده است راهکار شما برای حل این معضل چیست؟
مهری سویزی در پاسخ به این سؤال بینندگان گفت: در این موضوع نقش خانوادهها را اساسی میدانم چون مادران قدرت انتقال ارزش را به فرزندان خود دارند و میتوانند با نگاه منصفانه دختران خود را تربیت کنند.
وی ادامه داد: گاهی دکور زندگی را خانوادهها برای فرزندان خود بزرگ میکنند و به جای اینکه اخلاق و مهربانی را برای دختران خود به عنوان جهیزیه به خانهشان بفرستند وسایل آسایش آنها را فراهم میکنند.
سویزی افزود: به اعتقاد بنده دانشسازی را دانشگاهها انجام میدهند اما نهاد اصلی این موضوع خانوادهها هستند.
حجتالاسلام نقیپورفر نیز در پاسخ به این سؤال گفت: سه مرحله آموزش باید وجود داشته باشد اما متأسفانه ما آموزش را از نیمه راه آغاز میکنیم.
وی افزود: ما باید ازدواج را مدیریت کنیم و آموزش و مشاوره و همسریابی را در دستور کار قرار دهیم.
حسین باهر در ادامه افزود: قبل از اینکه به دبستان برویم ما باید ادبستان داشته باشیم همانطور که میگویند ادب مرد به ز دولت اوست.
مأموریت برخی سایتهای همسریابی شکار سوژههای غلط/وجود 3 تا 4 میلیون زن مطلقه و بیوه
محمد عباسی در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه چرا در کشور در مورد مسائل اصلی ازدواج وحدتنظر وجود ندارد، اظهار داشت: ازدواج یکی از مقولههای مهم مسائل اجتماعی است اما اینکه در این میان ازدواج عملکرد و انسجام منابع لازم است مورد بحث خواهد بود.
وزیر سابق وزارت ورزش و جوانان افزود: همه وظیفه دارند مسئولیتپذیر باشند، دو زوج مسئولیتپذیر در مقابل زندگی مشترک، والدین برای حمایت از این دو زوج مسئولیت دارند و دولت نیز برای ایجاد شرایط و تسهیلات لازم در مقابل ازدواج جوانان بر عهده دارد.
وی با اعلام اینکه تجرد مذموم است، گفت: هر عاملی مثل پول عامل اصلی نیست خیلی از تشریفات و توجه به جمال و مال نمیتواند اصولی برای تشکیل زندگی مشترک باشد.
عباسی ادامه داد: باید در توافق بین ارکان شاهد تشکیل ازدواج باشیم همانطور که مقام معظم رهبری نیز تفاهم را میان دستگاهها مورد توجه قرار دادهاند.
در ادامه علی مطهری با تأکید بر ازدواج به موقع و جلوگیری از بالا رفتن سن ازدواج گفت: این امر به این معنی نیست که برای همه جوانان میخواهیم یک نسخه واحد بپیچیم.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی متذکر شد در این میان جوانانی هستند که جویای علم هستند و احساس نیازی به ازدواج نمیکنند و اگر این دسته از جوانان دیر به سمت ازدواج بروند مسئلهای نخواهد بود.
وی ادامه داد: مسئله اصلی این است که جوانانی تمایل به ازدواج دارند اما به دلیل مسائل فرهنگی، اقتصادی و آداب و رسوم نمیتوانند سراغ این امر حسنه بروند.
مطهری متذکر شد: باید توجه داشت که بزرگانی بودند که دیر ازدواج کردند از جمله میتوان به شهید مطهری که در سن 30 سالگی ازدواج کرد اشاره کرد.
در ادامه این مناظره حجت الاسلام نقیپورفر اظهار داشت: اقناعات قبل از انقلاب و بعد از انقلاب متفاوت است، امام حسن و امام سجاد (ع) در سن 18 سالگی ازدواج کردند و شهید مطهری در سن 30 سالگی باید توجه داشت که ما در عصر انقلاب هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم ابراز داشت: ورزش، میل به ازدواج را بیشتر میکند و نخبگان چنانچه در سن مناسب ازدواج کنند قابلیتهای بیشتری را از خود نمایان میکنند.
وی با بیان اینکه قانون برای اکثریت قاطع جامعه وضع میشود، ادامه داد: هماکنون ما برای 95 درصد جامعه قانون تعیین میکنیم.
محمد عباسی در ادامه این مناظره گفت: ازدواج زودهنگام مدنظر نیست بلکه ازدواج به موقع مورد توجه ما است.
علی مطهری در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه آیا فرزندان نمایندگان مجلس با سایر افراد جامعه تفاوتی در سن ازدواج دارند، گفت: متوسط سن ازدواج فرزندان نمایندگان مجلس باید آمار گرفته شود.
وی با بیان اینکه نمایندگان از جمله افراد متوسط جامعه هستند و در مواردی برخی نیز در طبقه بالاتر از متوسط جامعه قرار دارند، گفت: ممکن است بسیاری از مشکلات مردم عادی را این دسته از افراد جامعه نداشته باشند.
وی با اعلام اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی قشر مرفه جامعه نیستند، گفت: پسر بنده در سن 27 سالگی ازدواج کرده و کمی هم ازدواجش دیر بوده است.
مطهری در واکنش به سؤال مجری برنامه مبنی براینکه آیا فرزند شما فرمول طلایی ازدواج را رعایت کرده است یا خیر، گفت: بله، رعایت کرده است چرا که عروس من 22 سال سن دارد.
در ادامه مناظره باهر افزود: در اینجا بحث فقط در خصوص آغاز ازدواج صورت گرفته است و در خصوص ادامه آن هیچ بحثی مطرح نشده است، ازدواج باید طوری باشد که هم زن و هم مرد در یک زمان از ساحت جنسی خارج شوند.
مجری برنامه خطاب به سخنان باهر گفت پس شما این فرمول را برای ازدواج اول مؤثر میدانید و ازدواج دوم و سوم را مستلزم رعایت این فرمول نمیدانید.
مهری سویزی در واکنش به سخنان مجری برنامه گفت: خواهش میکنم که ازدواج دوم و سوم را اینگونه عادیسازی نکنید.
حجتالاسلام نقیپورفر با تأکید براینکه اصل با تک همسری است، گفت: ازدواج موقت، موقت است. الان جوان مجرد بکر، مشکل ازدواج دارد.
وی یادآور شد: هماکنون سه تا چهار میلیون زن مطلقه و بیوه در کشور وجود دارد.
سویزی در واکنش به سؤال مجری برنامه مبنی بر چگونگی فعالیت سایتهای همسریابی ابراز داشت: مأموریت برخی سایتهای همسریابی شکار سوژههای غلط است.
سویزی ادامه داد: برخی اگر بتواند زمینه گفتوگو و مشاوره و شناخت را مانند فرهنگ وساطت نوین در چارچوب شئونات انسانی و حرمتگذاری برای کرامت دختر ایجاد کند، قطعاً مؤثر خواهد بود.
رئیس مرکز پرورش استعدادهای درخشان متذکر شد: فرهنگ وساطت باید احیا شود و از ظرفیتهای موجود نیز استفاده لازم به عمل آید.
حجتالاسلام نقیپورفر یادآور شد: باید از این فرصتها استفاده شود هماکنون 50 درصد مسائل فرهنگی در امر ازدواج دخیل است و باید در دانشگاهها چنین فضاهایی ایجاد شود.
وی با تأکید بر افزایش قدرت انتخاب دخترها بیان داشت: هماکنون فرصت انتخاب برای دخترها محدود است، باید در سایتها بخش مردمی ایجاد شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم ابراز داشت: در فرهنگ اسلامی خانم باید ناز کند و آقا نیز ناز بکشد به طوری که باید شاکله شخصیت خانم حفظ شود البته قدرت انتخاب وی باید بالا برود.
حسین باهر در واکنش به سخنان حجتالاسلام نقیپورفر افزود: هماکنون ما در عمل با ازدواج مدنظر اسلام فاصله گرفتهایم، زن مظهر ناز و مرد مظهر نیاز است و باید فرهنگ در جامعه به نحوی بالا برود که اگر خانمی هم از مردی تقاضای ازدواج کرد این امر بد تلقی نشود.
علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: اگر در جایی خانمی از یک آقا خواستگاری کند کسی نمیگوید که وی کار حرامی کرده است اما در فرهنگ این امر جا نیفتاده است، زنی که خواستگاری میکند در آینده مسائل ممکن است به ضررش تمام شود مگر اینکه آقا خیلی فهمیده باشد.
مهری سویزی در واکنش به سخنان مطرح شده بیان داشت: باید اولین ازدواج در عالم را الگو قرار داد، خداوند خواستگاری را یاد حضرت آدم داد و حضرت آدم از خدا حضرت حوا را خواستگاری کرد.
وی با بیان اینکه دختر میتواند خواستار باشد اما نمیتواند اظهارش کند، بیان داشت: اظهار چنین امری از جانب مرد مناسب است.
وی متذکر شد: خیلی از دخترها و پسرها نمیتوانند هم کف هم را پیدا کنند و در این میان فرهنگ وساطت در محیط مجازی باید فعال شود.
مطهری با بیان اینکه در قانون پیشبینی شده است که به اینگونه مراکز مجوز داده شود، گفت: اگر سایتهای همسریابی تحت مدیریت و مسئولیت وزارتخانهای مانند وزارت ورزش و جوانان باشد مردم به آن اعتماد میکنند.
مشکلات ازدواج جوانان با برگزاری آداب و رسوم/قانون نباید شعاری نوشته شود
علی مطهری در پاسخ به سؤال یکی از حاضران مبنی بر اینکه با توجه به مشکلات 13 میلیون جوان مجرد که اکثراً بین 25 تا 30 سال سن دارند چه اقداماتی انجام شده است اظهار داشت: اکنون قوانینی تصویب میشود که ضمانت اجرایی ندارد و در این باره معتقدم دولت کوتاهی کرده است.
وی ادامه داد: مشکل اساسی اگر مسائل اقتصادی است باید به طور مبسوط درباره آن بررسی شود و در این باره برنامهریزیهای درستی انجام شود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اینکه آداب و رسوم از موانع ایجاد مشکلات بر سر راه ازدواج جوانان است گفت: اگر به این شکل که آداب و رسوم انجام میشود ادامه بدهیم مسائل اقتصادی گریبانگیر جوانان خواهد شد.
مطهری با بیان اینکه برخی از جوانان در کنار پدر مشغول به کار میشوند گفت: تا زمانی که جوان بتواند زندگی را اداره کند از کمک خانواده استفاده میکند.
وی افزود: بسیاری از آداب و رسوم و آبروداری در روند ازدواج موجب تاخیر در این امر شده و باید با سادهگرفتن بسیاری از تشریفات ازدواجها تسهیل شود.
این عضو کمیسیون فرهنگی با تاکید بر اینکه برخی از مسائل مربوط به مشکلات ازدواج به مشکلات اقتصادی باز میگردد گفت: حتما باید قوانینی در اینباره تصویب شود که قابلیت اجرا داشته باشد.
وی با اشاره به آییننامه تسهیل ازدواج جوانان که هیچ موقع نوشته نشده گفت: در این آئیننامه بسیاری از موانع ازدواج جوانان با ارائه تسهیلات برطرف میشد.
مطهری در پاسخ به انتقاد یکی از حاضران مبنی بر اینکه موارد گفته شده قانعکننده نیست تاکید کرد: در آئیننامه تسهیل ازدواج صندوق اندوخته، مسکن موقت تا سه سال اجاره به قیمت پایین، کمک هزینه زندگی و همچنین فضای مناسب برای گرفتن مراسم ازدواج در نظر گرفته شده بود.
وی ادامه داد: برای مؤثرتر بودن اقدامات باید اولویتهای اشتغال در نظر گرفته شود و آقایان به دلیل وظایفی که برعهده دارند اولویت دارند.
مطهری با بیان اینکه شنیدهام که در کشور عربستان به جوانان تازه مزدوج شده، خودرو با قیمت یک سوم فروخته میشود گفت: چنین قوانینی در کشور نداریم و باید مشوقهای موثرتری در این رابطه به وجود آید.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال، مسکن و تسهیلات ازدواج باید موثرتر عمل کنیم، گفت: قانون تسهیلات ازدواج بیشتر موانع مسائل اقتصادی عنوان شده است.
بنابر این گزارش محمد عباسی وزیر سابق ورزش و جوانان در پاسخ به انتقاد یکی از حاضران مبنی بر اینکه بیشتر جوانان مشکلات معیشتی دارند گفت: دولتها به هیچ وجه حق ندارند امتیازاتی که به قانون تبدیل نشده ارائه کنند؛ بنابر این در حوزه قانونگذاری باید این موارد حل شود.
وی ادامه داد: در روند قانونگذاری هم نباید شعاری به مسائل نگاه شود. چرا که در جریان اجرا مشکلاتی به وجود میآید؛ در حقیقت اگر بحث وام مطرح میشود باید اعتبارات دقیق آن به وجود آید.