به گزارش فارس، عصر امروز در نهمین مناظره تلوزیونی شاهد بررسی علل اصلی بالا رفتن سن ازدواج جوانان میان مسئولان و کارشناسان مربوطه اعم از حسین باهر جامعه شناس، مهری سویزی رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان، محمد عباسی وزیر ورزش و جوانان دولت دهم، علی مطهری نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام ولی الله نقی پورفر عضو هیات علمی دانشگاه قم بودیم که مشروح آن به شرح زیر است.
تأمین مسکن حرف اول را در ازدواج میزند
حسین باهر جامعهشناس اظهار داشت: این موضوع بحث جالبی است که میتوان حل آن را حماسه فرهنگی عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه، با مشکلات ازدواج آشنا هستیم بیان داشت: شخص موقعی به شخصیت تبدیل میشود که زوجیت اتفاق بیافتد. جریان انسانیت حتماً باید از مسیر ازدواج طی شود و ازدواج یک امر ضروری و قاعدهای برای هستی است.
باهر با طرح سؤالی مبنی بر اینکه چرا در بین جوانان ازدواج کم و طلاق زیاد شده است خاطرنشان کرد: 40 دلیل برای این موضوعات میتوان مطرح کرد که در این برنامه تنها به بُعد فرهنگی و اقتصادی اشاره شده است.
این جامعهشناس افزود: مسائل اقتصادی به خصوص مسکن موضوع مهمی است که حرف اول را در ازدواج میزند و جوانان باید نهایتاً با حمایت پدر و مادر یک زندگی مشترک را آغاز کنند.
وی تأکید کرد: مسئله فرهنگی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد و در این موضوع ماهوارهها متأسفانه بسیار مؤثر در امر ازدواج و مسائل اجتماعی هستند.
باهر در پاسخ به پرسش برنامه مناظره مبنی بر اینکه، به نظر شما کدام عامل در تأخیر ازدواج جوانان مؤثر بوده است اظهار داشت: مسائل اقتصادی بیشتر از مسائل فرهنگی در کاهش وقوع ازدواج تأثیرگذار بوده است
نقش 60 درصدی مسائل فرهنگی در بالارفتن سن ازدواج جوانان
ولیالله نقیپورفر عضو هیئت علمی دانشگاه قم گفت: در منطق اسلام جامعه سالم مساوی با خانواده سالم است.
وی افزود: انسان سالم محور توسعه پایدار است اما کلیت این موضوع از سوی اسلام مورد قبول نیست و انسان بدون خانواده بیهویت است و اسلام او را نمیپذیرد.
نقیپورفر تصریح کرد: بحث خانواده سه مسئله اساسی از جمله تشکیل، تحکیم و تعالی خانواده را در بر میگیرد و خانواده یک شاخصی برای کنترل تدبیرها است.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم تأکید کرد: خانواده در مرکز تدبیرها نقش سرنوشتسازی دارد.
وی در خصوص نقش مسائل فرهنگی و اقتصادی و تأثیر آن در بالا رفتن سن ازدواج جوانان گفت: حداقل 60 درصد مسائل فرهنگی و 40 درصد مسائل اقتصادی باعث بالا رفتن سن ازدواج جوانان شده است.
نقیپورفر در خصوص مباحث فرهنگی گفت: در بحث فرهنگی ابعاد آموزشی مشاوره گام به گام و همسریابی و در ابعاد اقتصادی، تأمین مسکن، حداقل درآمد ماهیانه و دسترسی به امکانات زندگی مورد توجه است.
این کارشناس علوم قرآنی در ادامه اظهار داشت: اگر از حیث منابع انسانی این موضوع را اسیبشناسی کنیم متوجه میشویم که جوانان چه دختر و چه پسر نقش اساسی را در تعیین سن ازدواج دارد اما در کل محور یک خانواده سالم را زنان تشکیل میدهند.
وی افزود: زنان پس از ازدواج در نقش همسری و مادری ظاهر میشوند و در واقع با ازدواج به دو شغل الهی میرسند.
نقیپورفر ادامه داد: اصلاح جامعه باید از خانوادهها شروع شود و تمام سازمانهای اجتماعی در خدمت خانوادهها قرار گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم با اشاره به نقش مدیران اجرایی و فرهنگی گفت: مدیران ما در این زمینه نقش حیاتی دارند و در سرنوشت جامعه موثر هستند بنابر این اولین تحول و انقلاب فرهنگی باید در ذهنیت اتاقهای فکر ما صورت گیرد.
وی افزود: برای مثال یک نمونه روشن وجود دارد که ما پیشنهاد دادیم باید وزارت جوانان، زنان و خانواده داشته باشیم اما مسئولین بدون هیچ جوابی وزارت ورزش و جوانان را تاسیس کردهاند در صورتی که ورزش اولویت جوانان ما نبود.
معاشرتهای غلط با جنس مخالف باعث کاهش ازدواج بین جوانان است
مهری سویزی رئس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان گفت: خوشبختانه خانواده مداری یکی از ارکان ارزشی خانوادههای ایرانی است.
وی ادامه داد: خانواده یک پیوند عاطفی و حقوقی است و از آنجا که اساس عالم بر تربیت انسان نهاده شده است خانواده و پرداختن به خانواده نقش مؤثری در تربیت انسان ایفا میکند و ورود به خانواده با ازدواج آغاز میشود.
وی با طرح این سؤال که، چرا رهروان ازدواج در بین جوانان کم است ادامه داد: باید جوانان را به امر ازدواج تشویق کنیم چون هم اکنون معاشرتهای نابجا و دوستی با جنس مخالف ارزان، آسان، فراوان و در مقابل آن تشکیل خانواده سخت، گران و دشوار است.
سویزی خاطرنشان کرد: ما باید کاری کنیم تا تشکیل خانواده سهل و آسان انجام گیرد و به صورت یک نهضت ملی آن را پیگیری کنیم.
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان با بیان اینکه 7 عامل در کاهش ازدواج بین جوانان مؤثر است گفت: معاشرتهای غلط با جنس مخالف باعث شده است که زمینه ازدواج بین جوانان کاسته شود و همچنین افزایش طلاق فضای ناامیدی را بین جوانان ایجاد میکند.
وی افزود: هجوم ماهوارهها، سایتها و فضای مجازی، کمبود الگوی آسان ازدواج و سعادتمند از دیگر علل کاهش تمایل به ازدواج در بین جوانان است.
سویزی با اشاره به فیلم کوتاهی که در ابتدای مناظره به نمایش در آمد و قرائت خطبه عقد توسط مقام معظم رهبری برای یک زوج جوان با مهری 14 عدد سکه را نشان میداد گفت: این فیلم به خوبی آسانسازی ازدواج را نشان میدهد که باید در جامعه ترویج شود و جامعه نیز از تشکیل چنین خانوادههایی حمایت کند.
وی ادامه داد: بیکاری چشمگیر جوانان و رها شدن گرگ تورم در بین جوانان و بازتاب این ناامنی در تصمیمات مهم زندگی باعث شده است تا گرفتن تصمیم برای امر خطیر ازدواج سختتر شود.
سویزی در پایان همچنین به نقش رسانهها در آسانسازی ازدواج اشاره کرد و گفت: باید زمینه ازدواج درست و آسان از طریق رسانه ملی ترویج شود. چرا باید هم اکنون جوانان ما انتظار داشته باشند که زندگی خود را با نمره 20 و داشتن تمام امکانات در آغاز زندگی شروع کنند.
وی در پاسخ به سؤال حیدری که به نظر شما مسائل اقتصادی مهمتر از مسائل فرهنگی است این موضوع را تأیید کرد که مسائل فرهنگی نقش بیشتری دارد.
اقتصاد به لحاظ اجتماعی اثرگذارترین علت افزایش سن ازدواج است
محمد عباسی اظهار داشت: همه حکما، دانشمندان و علما قبول دارند که هدف از زندگی تکامل بشر است.
وزیر سابق ورزش و جوانان افزود: تمامی مؤلفههای تکاملی اهمیت ویژه هر اصل و نسل را نشان داد است، انسان در رکن خانواده یکی از مهمترین عناصر تکامل بشر است.
وزیر سابق ورزش و جوانان ادامه داد: اینکه چنین راه مهمی چگونه طی شود اهمیت دارد و خانواده به عنوان رکن مهمی از جریان اجتماعی که همواره با تقدس همراه بوده وقتی شکل میگیرد که عمدتا بزرگان و علما در آن شرکت میکنند.
وی با بیان اینکه ازدواج تکلیفی را بر عهده دو زوج جوان میگذارد اضافه کرد: البته در این میان این پیوند تکالیفی را نیز بر سایر جریانات اجتماعی میگذارد.
عباسی بیان داشت: در شکلگیری جامعه سالم، ازدواج اگر بتواند مختصات حقیقی خود را داشته باشد، میتواند تکامل بخش باشد.
وزیر سابق ورزش و جوانان یادآور شد: اگر ازدواج آسان صورت گیرد میتواند جامعه را در مسائل دیگر هدایت کند.
وی با بیان اینکه دغدغههای موجود در مسیر ازدواج قابل تأمل است ابراز داشت: از بعد مسائل اجتماعی میتوان گفت که فرهنگ دغدغه مهمی است اما از نگاه جوانان باید گفت که مسائل اقتصادی اثربخشتر جلوه کرده است.
عباسی خاطرنشان کرد: پرداختن به مسائل مهم فرهنگی و پایهای میتواند بسیاری از دغدغهها را حل کند و شرایط اقتصادی را نیز رونق بخشد.
وزیر سابق ورزش و جوانان بیان داشت: به لحاظ اجتماعی، مسائل اقتصادی اثربخشترین عامل در افزایش سن ازدواج بوده است.
تأثیر مسائل فرهنگی در بالارفتن سن ازدواج بیشتر است
علی مطهری نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: نسل جوان متعلق به آینده و نسل فعلی متعلق به گذشته است.
وی افزود: کشورهایی که به دنبال توسعه هستند سرمایه خود را روی نسل جوان متمرکز میکنند و ما هم باید همین کار را انجام دهیم و به بحث ازدواج توجه ویژه کنیم.
مطهری تصریح کرد: قرآن علاقه دو همسر را یکی از نشانههای وجود خدا دانسته اما کلیسا نسبت به ازدواج بدبین است و آن را نامقدس میداند و تنها برای تولید مثل و کاهش رفتار نامشروع با ازدواج موافق است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اضافه کرد: ازدواج نقش تربیتی زیادی دارد و باعث تکامل زن و مرد میشود همچنین اولین گامی است که انسان از خود دوستی خارج شده و به سمت غیردوستی میرود.
وی افزود: مشکل جهانی روابط خانوادگی مختص کشور ما نیست یعنی یک مشکل جهانی است نباید فکر کنیم که تنها کشور ما با چنین مشکلی مواجه است.
مطهری با اشاره به عوارض تمدن امروز گفت: سست شدن پایه خانواده، کاهش علاقه پدر و مادر به فرزندان، جانشین شدن هوسهای سطحی به جای عشق، نادر شدن وحدت و همدلی بین زوجین از جمله عوارض تمدن امروز است.
وی خانواده در کشور های اسلامی را با خانواده در غرب مقایسه کرد و گفت: عواطف انسانی، وحدت و یکدلی روحی در خانوادههای ایرانی و اسلامی وجود دارد اما در غرب خانواده به مثابه یک شرکت تجاری است که سهام آن را با هم شریک میشوند و در سود آن با هم مشارکت دارند و عواطف انسانی در بین آنها کمتر تأثیرگذار است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطر نشان کرد: مسائل خانوادگی در دنیای غرب هنوز حل نشده و در آنجا مشکلات بیشتری وجود دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه مسائل فرهنگی بیشتر باعث بالا رفتن سن ازدواج شده یا مسائل اقتصادی، گفت: من معتقدم علت اساسی افزایش سن ازدواج بیشتر فرهنگی است اگر چه انتخاب یکی از این دو بسیار مشکل است اما مسائل فرهنگی تأثیر بیشتری دارد.
قانون تسهیل در ازدواج جدی اجرا نشد/ بودجهای برای ازدواج اختصاص نیافت
علی مطهری در جوانان و درباره قانون تسهیل ازدواج جوانان اظهار داشت: این قانون در سال 1384 و در مجلس هفتم به تصویب رسید که در آن زمان بنده در مجلس نبودم ولی قانون تمهیدات خوبی را برای تصویب ازدواج جوانان پیشبینی کرده است.
وی ادامه داد: مسکن موقت به مدت 3 سال، کمک هزینه زندگی برای زوجهایی که محل درآمد ندارند به مدت 2 سال، تهیه فضاهای مناسب برای جشنهای ازدواج توسط مؤسسات و شهرداریها از مواردی است که در قانون تسهیل ازدواج مطرح شده است.
مطهری خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه قانون خوب تدوین شده است و مزایای خوبی برای تسهیل در ازدواج جوانان دارد ولی به طور جدی اجرایی نشد.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه، این قانون جنبههای اقتصادی و فرهنگی ازدواج را در بر گرفته است اظهار داشت: امروز در شرایط خاصی و با توجه به تحریمهای اقتصادی قرار داریم و مشکلات دو چندان شده است شاید تعویق در اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان کم شدن درآمدهای دولت باشد.
مطهری خاطرنشان کرد: ادغام سازمان جوانان با وزارت ورزش یکی از دلایل درست اجرا نشدن قانون تسهیل ازدواج جوانان است.
در ادامه، محمد عباسی وزیر ورزش و جوانان دولت دهم خاطرنشان کرد: قانون تسهیل در ازدواج جوانان در زمانی که بنده در مجلس شورای اسلامی بودم به تصویب رسید و مفاد این طرح قانونی این است که مجلس تسهیل در امور ازدواج جوانان داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه، در حال حاضر دغدغه مهم ازدواج مسائل اقتصادی است خاطرنشان کرد: بیشترین مفاد قانون تسهیل در ازدواج جوانان نیز به موضوع مسائل اقتصادی ازدواج پرداخته است.
عباسی یادآور شد: در هیچ کدام از سالهای گذشته در بودجه مبلغی را به عنوان تسهیل در ازدواج جوانان قرار ندادهاند.
وی یادآور شد: در دولت نهم و دهم صندوق مهر برای تسهیل در ازدواج جوانان وامهایی را در راستای این قانون داده است ولی اینکه این صندوق بتواند همان آییننامه اندوخته جوانان را تشکیل دهد علیرغم اثرگذاری که داشته است ولی نتوانسته تأثیر بسزایی داشته باشد.
وزیر ورزش و جوانان دولت دهم افزود: مسکن مهر نیز در تأمین مسکن ارزان برای جوانان که به تازگی تشکیل زندگی دادهاند تأثیرگذار بوده است.
ضرورت ایجاد اشتغال برای پسران/دخترها تفکر واقعگرایانهتری داشته باشند
حسین باهر جامعهشناس گفت: اقتصاد یک شمشیر دولبه است، آنکه خیلی فقیر است آسیب میبیند و آن کس هم که خیلی غنی است هم به مشکل بر میخورد چرا که یکی درد بیکاری و دیگری درد بیعاری دارد.
وی افزود: وقتی میگویم اقتصاد به این دلیل است که بنیان فرهنگ را اقتصاد شکل میدهد و قران صراحتا در این موضوع عنوان کرده که اگر ازدواج به تأخیر بیفتد به دلیل مسائل مالی است و خدا در این زمینه کمک میکند.
وی افزود: از سوی دیگر مسئله تجمل و تکثر مطرح است، زیربنای سلامت و مرض جامعه اقتصاد است و فرهنگ و اجتماع و عرفان روبنای جامعه است.
این جامعهشناس تصریح کرد: در حال حاضر پیش از 60 درصد جوانان حداقل مدرک لیسانس دارند اما در واقع چند درصد آنها کار دارند؟
چند درصد به کشورهای مختلف برای اشتغال مراجعه میکنند؟
وی افزود: این یک مسئله است که ما باید برای آن مکانیزمهای عملی مناسبی را ارائه دهیم.
باهر ادامه داد: ما برای پسرهایی که آمادگی ازدواج دارند اولویت اشتغال را ایجاد کنیم و یا معافیت از سربازی بگذاریم. چرا که خود ازدواج به نظر من یک نوع سربازی است.
وی تأکید کرد: همچنین دخترها اکثرا تحصیلات بالایی دارند و همین تحصیلات بالایی توقعات بالایی را ایجاد میکند، جامعه ما چه پاسخی به این توقعات داده است
باهر اظهار داشت: بنابر این ازدواج مساوی است با توفیقات هر چه بیشتر پسرها و توقعات کمتر دخترها.
در ادامه این مناظره مهری سویزی معاون وزیر آموزش و پرورش در این خصوص گفت: من معتقدم سر راه پسرها مشکل اقتصادی و بر سر راه اقتصادی مشکلات فرهنگی وجود دارد.
وی افزود: دخترها باید از نظر بینش و تفکر واقعگرایانهتر به زندگی نگاه کند و کمتر به دنبال وسایل و امکانات خاص باشند.
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: تجربه ثابت کرده کسانی که بیش از ازدواج به دنبال بهترین آرایشگاهها سالنهای پذیرایی و عکاسیها بودند پس از ازدواج به دنبال بهترین وکیلها برای طلاق رفتهاند.
وی افزود: برای حل مشکل اقتصادی پسرها باید کارآفرینی ایجاد شود. ما از سال 84 تا الان قانون داریم اما این قانون باید اجرایی شود تا نتیجه اصلی را شاهد باشیم و اگر نخواهیم از تمام ظرفیتها استفاده کنیم مشکل ما همچنان ادامه خواهد داشت.
سویزی تصریح کرد: ما باید به فکر بالا رفتن بینش دخترها باشیم اگر دانش بالا رود اشکالی ندارد اما مشکل این است که بینشها درست نیست برای مثال دخترها میگویند ما نمیتوانیم با مدرک فوقلیسانس در خانه آبگوشت درست کنیم این یک بینش غلط است.
وی افزود: ما باید روی توقعات و نگرشها الگوسازی درستی داشته باشیم الگوهای اجتماعی از جمله رسانه قدرتتأثیرگذاری زیادی دارد اما متأسفانه تاکنون رسانهها چه تعداد ازدواج آسان و سعادتمند را به نمایش گذاشتهاند.
سویزی تصریح کرد: رسانه زندگیهایی را نشان میدهد که حتی خانوادههای چندین سال قبل هم حسرت آن را میخورند چه برسد که نسل جوان که میخواهد زندگی تشکیل دهد.
وی با اشاره به دوران جنگ، گفت: ما در دوران جنگ وضع اقتصادی مناسبی نداشتیم و حتی خانواده ها با کوپن جهیزیه تهیه میکردند اما روند ازدواج اینگونه نبود.
ازدواج در اولویت بودجهبندی نیست/دولت به وظیفه خود در زمینه ازدواج عمل کند
حجتالاسلام ولیالله نقی پورفر در پاسخ به سؤال مرتضی حیدری مجری برنامه که پرسید آیا با فرض اینکه قانون تسهیل ازدواج به خوبی اجرا میشد آیا باز هم شاهد افزایش سن ازدواج میبودیم، گفت: قدم اول در اجرایی شدن هر قانون قانونگذاری است و ما در هر رفتاری نیازمند یک پیوست فرهنگی هستیم که متأسفانه هماکنون اهمیت خانواده اتاقهای فکر ما به خوبی تبیین نشده است.
وی افزود: کسی که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری در زمان تبلیغات خود اولویت اشتغال را برای خانمها مطرح میکند مشخص است که تبیین درستی در اتاق فکر برای وی انجام نشده است چرا که وقتی خانمها ازدواج میکنند طلبکار و آقایان بدهکار میشوند.
حجتالاسلام نقیپورفر اظهار داشت: همسری و مادری جزو الزامات فقهی نیست و مادری نیز از اصول فقهی به حساب نمیآید.
این عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار داشت: هماکنون متأسفانه در حوزههای علمیه نیز این موضوع به درستی تبیین نشده است وقتی سردمداران آن وحدت رویه و نظر در خصوص مشکلات جوانان ندارند مشکلات ما افزایش مییابد.
وی ادامه داد: هماکنون اتاق فکر ما حداقل های مطلوب در زمینه ازدواج برخوردار نیست و حلقه وصلی برای ارتباط این اجزا با هم وجود ندارد. ما هماکنون در آموزش و پرورش لشکر آقایان و خانمهای مجرد را داریم و این نشان میدهد که اولویت اول ما ازدواج جوانان نبوده است.
حجتالاسلام نقیپورفر خاطرنشان کرد: در شهر قم هماکنون آبشاری درست شده است که قطعاً هزینه زیادی برای ساخت آن صرف شده است هزینهای که میتوانست پول ساختن خانهای برای یک جوان بشود.
وی با اشاره به قانون تسهیل ازدواج گفت: من به شخصه درگیر این قانون هستم و در تدوین آن حضور داشتم این قانون با اولویت تشکیل خانواده مطرح شد اما هماکنون بودجهبندیهای ما براساس تشکیل خانواده تخصیص پیدا نمیکند.
این استاد دانشگاه افزود: اگر نقص کار ما مسائل فرهنگی است باید بگویم در بحث مشاوره نیز تاکنون خوب عمل نکردهایم و متأسفانه در کشور دکترای خانواده نداریم در حالی در کشور آمریکا این نوع تخصصها وجود دارد. بنابراین در الزامات فرهنگی تشکیل خانواده نیز نقصهایی وجود دارد.
حجتالاسلام نقیپورفر ادامه داد: من به مدت 3 سال برای مدیران صدا و سیمای کشور کارگاهی را برگزار کردم و در آن کارگاه فتواهای مراجع را در خصوص ازدواج مطرح کردم که متأسفانه این فتواها هیچ وقت پخش نشد.
وی در پاسخ به سؤال مجری که این فتواها چه بوده است، گفت: از آیتالله بهجت، فاضل لنکرانی و مکارم شیرازی در خصوص وجوب ازدواج، فتواهایی گرفته شد که سؤال اصلی ما این بود در سال 75، 6 میلیون و 500 هزار نفر دختر و پسر مجرد و در سال 85، 14 تا 15 میلیون دختر و پسر مجرد وجود داشت که اکثریت این افراد از اصلاح روند ازدواج خود عاجز بودند و سؤال این بود که آیا اصلاح ازدواج جوانان واجب است یا خیر؟
این استاد دانشگاه افزود: اگر وجوب ازدواج برعهده جامعه و حاکمیت است و با فرض اینکه این وجوب مستقر است آیا بذل مال برای اصلاح ازدواج جوانان واجب است؟ و آیا اصلاً این موارد به عنوان تکلیف شرعی برای مسئولان واجب است؟
حجتالاسلام پورفر افزود: آیتالله بهجت در پاسخ به این سؤال مطرح کردند هر مکلفی مؤظف است تکالیف شرعی خود را به جای آورد و در صورتی که در معرض تلف یا هلاکت باشد بر هر کسی که بر حفظ آن قادر است واجب است که این کار را انجام دهد.
وی ادامه داد: آیتالله فاضل لنکرانی با اشاره به آیه 32 سوره نور فرمودند در اسلام نسبت به امر ازدواج ترغیب شده است اما این موضوع واجب نیست و مستحب است. اما در صورتی که ترک ازدواج باعث ایجاد مشکلات شود برای مسئولان واجب است و آیتالله مکارم شیرازی نیز در پاسخ به این سؤال فرمودند در درجه اول حکومت اسلامی با در دست داشتن امکانات وسیع در برابر این معضل اجتماعی به عنوان وظیفه کفایی مسئولیت دارند.
حسین باهر جامعهشناس در ادامه مناظره امروز گفت: من در تدوین اصل43 قانون اساسی حضور داشتم و براساس این قانون ازدواج تکلیف واجب برای هر دولتی است.
حیدری در ادامه این مناظره این سؤال را مطرح کرد: چه اتفاقی باید بیفتد که به شاخصهای بهتری در موضوع ازدواج برسیم؟
محمد عباسی وزیر ورزش و جوانان دولت دهم در پاسخ به این سؤال گفت: در حقیقت وقتی میگوییم جوانان از ازدواج استقبال نمیکنند مردم گمان میکنند که تنها مشکل اقتصادی است در حالی که تحصیل نیز موجب افزایش سن ازدواج میشود.
وی افزود: هماکنون طلاق در نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط ضعیفنشین است و بهتر است دانشگاهها به جای اینکه مبحث کنترل جمعیت را مطرح کنند بحث آسانسازی ازدواج را در دستور کار قرار دهند.
وزیر سابق ورزش و جوانان ادامه داد: باید دولت و خانواده هر کدام مسئولیت خود را برای امر ازدواج جوانان بپذیرند و همانطور که انتخاب نام نیک بر عهده خانواده است کمک به ازدواج نیز برعهده اولیای جوانان است و جامعه به عنوان ولی اجتماعی این جوان وظیفه دارد و دانشگاهها و صدا و سیما نیز وظیفه خود را در این زمینه باید اجرا کنند.
در طبقه مرفه نیز سن ازدواج بالا رفته/ با ارائه فرمول طلایی برای تعیین سن ازدواج
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی مدعی شد هم اکنون در طبقه مرفه نیز سن ازدواج بالا رفته ضمن آنکه آمار طلاق نیز در این طبقه بالا است و از سوی دیگر باهر با ارائه فرمول طلایی برای ازدواج گفت: نصف سن مرد به اضافه 6 مساوی با سن زن است.
علی مطهری در ادامه مناظره بررسی علل افزایش سن ازدواج که هم اکنون از شبکه یک سیما در حال پخش است اظهار داشت: لازم است که مقداری به عقب برگردیم، در اسلام سن خاصی برای ازدواج در نظر گرفته نشده و فقط گفته شده سه شرط ( بالغ، عاقل و رشید) برای ازدواج کافی است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رشید به این معنی است که جوان باید بداند ازدواج با چه هدفی و زندگی مشترک برای چه شکل میگیرد. البته توصیه شده است که هر چه زودتر ازدواج صورت گیرد.
در این میان حسین باهر جامعشناس افزود: در قانون عنوان شده که کفاوت لازم است و عدم رعایت همین مسئله انتخاب جوانان برای تعیین همکف خود منجر به افزایش طلاق شده است.
در این بین حجتالاسلام ولیالله نقیپورفر عضو هیئت علمی دانشگاه قم ادامه داد: برای جوانان 7 دوره تا ازدواج در ادبیات دینی مشخص شده است که در نهایت بر همین اساس سقف نرمال ازدواج 21 سالگی تعیین شده است.
وی با بیان اینکه سن رشد برای پسران 18 تا 21 سالگی مشخص شده است بیان داشت: در قرآن آمده است فرزند وقتی به بلوغ رسید، مسئولیت تدبیر خانواده با او است.
حجتالاسلام نقیپورفر بیان داشت: پسرها در 7 سال سوم قابلیت دارند تشکیل خانواده دهند این در حالی است که در آموزش و پرورش 24 سالگی را بدون هیچ گونه مطالعه برای خانمها و آقایان سن ازدواج تعیین کردهاند.
وی متذکر شد: در اینباره لازم است وحدت نظر و همگرایی وجود داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم افزود: در سند آموزش و پرورش بحث جنسیت به طور ضعیفی مورد توجه قرار گرفته است به طوری که اگر دخترها و پسرها از یک مکان فارغالتحصیل شوند امکان ازدواج برای آنها میسر نیست.
وی با بیان اینکه سن بلوغ در کشور 12 سال در نظر گرفته شده است، گفت: 6 سال حداقل زمان لازم است تا ازدواج صورت گیرد در این میان باید گفت یک دختر چه میزان باید معطل شود.
باهر در ادامه با ارائه فرمول طلایی برای ازدواج ابراز داشت: این فرمول طلایی برابر است با نصف سن مرد به اضافه 6 مساوی با سن زن و این اختلاف سن پسر و دختر است.
علی مطهری در ادامه سخنان خود بیان داشت: در کشور به گونهاست که اگر دختری در سوم یا چهارم دبیرستان ازدواج کند اولین کار آموزش و پرورش این خواهد بود که آن فرد را از مدرسه بیرون میکند.
وی بیان داشت: بالارفتن سن ازدواج اگر نسبت به 50 سال پیش در نظر گرفته شود مسئله مهمی نخواهد بود چرا که امروز فاصله بین بلوغ طبیعی و اجتماعی بالا رفته است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: انقلاب صنعتی یکی از عوامل افزایش سن ازدواج است که البته این امری طبیعی است.
وی با بیان اینکه دخترها از 14 سالگی و پسرها از 16 سالگی میل به جنس مخالف پیدا میکنند ابراز داشت: باید این فاصله را چگونه طی کنند، این فاصله بین بلوغ طبیعی و اجتماعی است.
مطهری با بیان اینکه اسلام راهکارهای لازم را برای ازدواج ارائه داده است، گفت: روهبانیت یا ریاضت یا ازدواج دائم یا موقت از جمله موارد مورد بحث است.
وی با اعلام اینکه سن ازدواج در دو سال اخیر نسبت به چهار سال گذشته افزایش یافته است گفت: از نظر من این امر در کنار علل اقتصادی از علل فرهنگی ناشی میشود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: باید توجه داشت که در دوره جنگ نیز سختی وجود داشت و نمیتوان همه مسائل را ناشی از محدودیتهای اقتصادی دانست چرا که هم اکنون در طبقه مرفه نیز سن ازدواج بالا رفته ضمن آنکه آمار طلاق نیز در این طبقه بالا است.
وی یادآور شد: عوامل دیگری مثل گرایش به فرهنگ غرب و دور شدن سبک زندگی اسلامی و آزاد شدن راههای دسترسی به جنس مخالف از مهمترین علل افزایش سن ازدواج است البته در این میان آداب و رسوم نیز نقش قابل توجهی دارد.
8 تا 13 میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان با بیان اینکه در امر ازدواج از ظرفیت ملی استفاده نشده است، گفت: 8 تا 13 میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند.
مهری سویزی در ادامه مناظره بررسی علل ازدواج اظهار داشت: موضوع ازدواج جوانان در رأس امور کارهای کشور نیست.
وی ادامه داد: این در حالی است که در زمان جنگ در رأس امور بود به طوری که زمانی که دنیا در برابر ما قرار گرفته ما در تهاجم دشمنان نائل شدیم.
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان با بیان اینکه عزم ملی همیشه بر مشکلات پیروز است، افزود: در این باره ما از ظرفیت عزم ملی استفاده نکردیم باید باور کنیم این ظرفیت جامعه ما نیست.
وی با بیان اینکه هم اکنون 8 تا 13 میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند گفت: اگر این 8 تا 13 میلیون جوان علاقمند به تحصیل بودند و در دانشگاهها به روی آنها بسته میشد چه تظاهراتی راه میافتاد.
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان خاطر نشان کرد: ازدواج و علم هر دو حق جوانان است.
سویزی ادامه داد: موضوع ازدواج جوانان را اگر در رأس امور قرار دهیم قدمهایی که برمیداریم با قدمهایی که تاکنون برداشتهایم بسیار متفاوت خواهد بود.
وی اظهار داشت: برای ازدواج جوانان باید جامعه خیرین را با آهنربای مدیریت دعوت کنیم و این را برای ازدواج جوانان مصرف کنیم.
وی در ادامه به راهاندازی صندوق تعاونی خویشاوندی اشاره کرد و گفت: صندوق تعاون خویشاوندی را برای ازدواج جوانان در فامیل بهتر است راهاندازی کنیم که اگر این کار صورت بگیرد حل مشکل اقتصادی جوانان در فضای فامیلی بهتر انجام میشود.
سویزی اظهار داشت: بخشی از مشکل مسکن جوانان نیز میتواند توسط مسکن مهر حل شود چرا که مشکل اصلی جوانان در بحث مسکن به 5 سال اول زندگی آنها مرتبط است و باید اقدامی انجام شود تا در 5 سال اول مورد حمایت قرار گیرند.
وی در ادامه، به مجری برنامه پیشنهاد داد تا با راهاندازی یک نظرسنجی نظرات و ایدههای مردم را در خصوص ترویج ازدواج بین جوانان جویا شود.
سویزی همچنین اظهار داشت: خانوادهها باید مباحث چشم و هم چشمی را از خانهها دور کنند و اصل زندگی را فدای دکور زندگی نکنند چرا که به این ترتیب فرصت جوانی، پاکدامنی و خدایی زندگی کردن را از جوانان میگیرند.