با توجه به اینکه هماکنون ملت ایران شاهد برگزاری اجلاس عدمتعهد در این کشور هستند، به نظر میرسد برگزاری اجلاس برای ایران تا حد قابلتوجهی راضیکننده بوده است. با توجه به اینکه امریکا و رژیم صهیونیستی برای برگزاری این اجلاس در تهران، مخالفت خود را ابراز کرده و از کشورهای عضو تقاضا کرده بودند تا آنها در این نشست حاضر نشوند، اما ملت ایران شاهد حضور بیشتر سران در این اجلاس نسبت به اجلاسهای پیشین بودند. این اجلاس در حالی با کیفیت قابلتوجه میهمانان مواجه بوده که سه سال قبل و در نشست پیشین ما شاهد مخالفتهایی که امروزه برای منزوی نشان دادن ایران میشود، نبودیم.
اما همانگونه که گفته شد، با وجود تمام مخالفتهای این دوره و مانعتراشیهای بسیار امریکا و رژیم صهیونیستی، برگزاری اجلاسی موفق را از سوی ایران به عنوان میزبان شاهد هستیم. در این راستا میتوان این موفقیت را در حوزه توانمندی ایران برای برگزاری اجلاس بررسی و کشف کرد. جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلفی توانست افزون بر آنچه در اهداف خود گنجانده بود، به منافع اجلاس هم توجه کرده و تا حدی به تمام آنها دست یابد. هماکنون مشاهده میشود که امنیت خوبی در سطح برگزاری اجلاس برقرار شده است.
همچنین در سطح سیاسی هم با وجود مخالفتهای امریکا و رژیم صهیونیستی به خوبی وارد عمل شده و توطئههای آنها را خنثی کرده است. در سطح مذاکرات هم ایران توانست افزون بر برگزاری و میزبانی خوب از میهمانان اجلاس، با کشورهایی مانند هند و کره و دیگر کشورها مذاکراتی سازنده در عرصه مختلف اقتصادی و سیاسی داشته باشند. همچنین در سطح بیانیه هم توانست برای سوریه زمینهای را فراهم کند تا کشورها از وجود سوریه به عنوان کشوری مستقل یاد کنند و علاوه بر آن، جهان عادی از نیازمندیهای هستهای ایران در اینگونه اجلاس مطلع شوند. شانزدهمین اجلاس عدمتعهد همانگونه که تاکنون به آن اشاره شد، حواشی و مخالفتهای بسیاری داشته و توانسته بر بسیاری از آنها فائق آید.
بارزترین آنها میتواند حضور افرادی مانند بان کی مون دبیرکل سازمان ملل باشد. وی با حضور خود ضمن اینکه از فرصتهایی که برایش در اجلاس فراهم آمده، بهره میبرد، به توطئه غرب و امریکا پاسخی منفی داده و آنها را بر حسب یک مثل قدیمی«سنگ روی یخ کرده است».
همچنین حضور محمد مرسی در تهران هم میتواند در نوع خود جالب توجه باشد. حضور مرسی را نه به جهت آنکه رئیس پیشین اجلاس بوده و برای تحویل آن در این نشست حاضر شده، بلکه به جهت روابطی که میتواند بعدها پررنگتر شود، حائز اهمیت دانست. با توجه به تلاشهایی که کشورهای امارات، قطر و عربستان سعودی برای جلوگیری از حضور مرسی در ایران انجام دادند و با توجه پیشنهاد 5 میلیارد دلاری آنها برای جلوگیری از حضور رئیسجمهور مصر در ایران، میتوان حضور وی را در تهران بسیار ارزشمند به شمار آورد. روابط ایران با مصر در صورت مستحکمتر شدن، میتواند وزن سنگینی در منطقه ایجاد کند.
سخنرانی شخص مرسی در اجلاس و دیدار وی با رهبری و سایر مقامات ایران و مذاکراتی که روند آنها پیشبینی شده، همگی از جمله مواردی بود که میتواند باعث ایجاد یک سیاست استراتژیک قدرتمند برای ایران شود.