ساعت 22:18 پنجشنبه 18 خرداد، پدیدهای نورانی بر فراز کشورهای خاورمیانه مشاهده شد. منابع رسمی اعلام کردهاند همزمان با این پدیده، دو عملیات در حال انجام بود: پدافند غیرعامل در ایران و آزمایش موشک بالستیک در روسیه.
به گزارش خبرآنلاین، حوالی ساعت 22:18 دیشب پنجشنبه 18 خرداد، در آسمان شمال و شمال غرب، نور سفیدی ناگهان منفجر شد و ابری در اطراف آن شکل گرفت که به سرعت گسترش پیدا کرد و نیمی از آسمان را گرفت. افراد متعددی در شهرهای مختلف کشور و دیگر کشورهای همسایه این پدیده را دیدند و به سرعت، گزارشهایی از مشاهده این پدیده را به پایگاههای اینترنتی، شبکههای اجتماعی و خبرگزاریها ارسال کردند.
مشاهده این پدیده در آسمان بسیاری از کشورهای منطقه، بدان معنی بود که این رویداد در ارتفاع بالایی از سطح زمین رخ داده و فیلمها و تصاویری که دقایقی پس از این واقعه در شبکههای اجتماعی و یوتیوب به اشتراک گذاشته شد، این احتمال را تقویت کرد که این پدیده مربوط به آزمایش موشکی در ارتفاع بالا باشد. مشابهت این پدیده با دو رویداد موشکی که در سالهای 1386 در آسمان خاورمیانه و سال 1388 در آسمان نروژ دیده شد، بر تقویت این احتمال افزود.
با این حال، نیمهشب بود که خبرگزاریهای داخلی اعلام کردند رزمایش سراسری پدافند غیرعامل به منظور ارزیابی واحدهای پدافندی کشور شب گذشته با موفقیت کامل به اجرا درآمده است.
طبق گزارش روابط عمومی ستاد پدافند غیرعامل کشور، شب گذشته با هدف ارزیابی آمادگی واحدهای پدافندی کشور رزمایشی سراسری با عنوان طلوع فجر برگزار و با موفقیت کامل انجام شد. رزمایش مذکور که بدون اطلاع قبلی واحدهای پدافندی انجام شد، با عکس العمل بموقع و مناسب کلیه واحدها مواجه گردید و با موفقیت کامل به پایان رسید.
با انتشار این خبر، برخی گمان کردند پدیده نورانی شب گذشته مربوط به رزمایش پدافند غیرعامل بوده و از آنجایی که در برخی شهرهای کشور، پدافند هوایی همزمان با مشاهده این پدیده اتفاق افتاده بود، این احتمال تقویت شد.
اما در اوایل بامداد، خبرگزاریهای جهانی به نقل از وزارت دفاع روسیه اعلام کردند که روسیه در ساعت 21:39 پنجشنبه 7 ژوئن به وقت مسکو (22:09 پنجشنبه 18 خرداد به وقت ایران) موشک بالستیک قارهای جدیدی از سری TOPOL-M را با نام RS-12M از جنوب این کشور شلیک کرده و موشک با موفقیت در هدف موردنظر واقع در خاک قزاقستان فرود آمده است.موشک سری TOPOL-M سه مرحلهای است و حدود 47تن وزن دارد. طول آن 22.7 متر و قطر آن 1.2 متر است و میتواند محمولهای به وزن 1200 کیلوگرم را حمل کند. سرعت آن در مدار زمین به بیش از 7000 متر بر ثانیه میرسد و میتواند با دقت 200 متر، هدفی در 11هزار کیلومتری را نشانه رود. مشخصات این آزمایش با زمان و ویژگیهای ظاهری پدیده مشاهده شده در آسمان مطابقت داشت و به همین دلیل، اغلب کارشناسان حدس میزنند که پدیده نورانی شب گذشته مربوط به این آزمایش باشد. تصویر زیر مربوط یه یکی از این موشکهاست که در رژه نظامی به نمایش درآمده است.
موشک بالستیک، موشکی بسیار بزرگ است که کلاهک جنگی یا هستهای خود را تا هزاران کیلومتر دورتر حمل میکند. این موشک با استفاده از موتورهای چندمرحلهای، خود را به مدار زمین میرساند، در آنجا به سوی هدف مورد نظر شتاب میگیرد و پیش از ورود مجدد به جو زمین، محموله را از دیگر بخشهای موتور جدا میکند. احتمالا پدیده مشاهده شده مربوط به بخش جداسازی نهایی کلاهک از موشک بوده که طی آن، بخشی از سوخت باقیمانده در اتمسفر فوقانی زمین منتشر شده و با پخش شدن در شرایط کمفشار آن محل، پدیده نورانی شب گذشته را ایجاد کرده است.
مشابه این پدیده در خرداد 1386 در آسمان کشور نیز دیده شده بود. در آن شب، بخشی از سوخت مرحله دوم یکی از موشکهای فضایی بر فراز آسمان خاورمیانه منتشر شد و ابر مثلثیشکل درخشانی را پدید آورد که پس از غروب آفتاب دیده شد. در آذر 1388 نیز مارپیچ نورانی عجیبی در آسمان نروژ دیده شد که دلیل آن، نقص فنی در آزمایش موشکی بالستیک بود که از یک زیردریایی اتمی روسیه در اقیانوس منجمد شمالی شلیک شده بود.