علی داودی
 
لینک دوستان
پیوندهای روزانه
یک کارشناس مسکن گفت: کاهش بیشتر قیمت ملک و زمین نه تنها از نظر علم اقتصاد غیر قابل قبول است، بلکه با توجه به اتفاقات حوزه مسکن نیز غیر قابل پذیرش است.

بیت الله ستاریان ـ عضو هیت علمی دانشگاه تهران ـ در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که آیا کاهش بیشتر قیمت مسکن امکان پذیر است؟ گفت: این‌که گفته می‌شود قیمت مسکن در سال جاری باز هم کاهش می‌یابد، حرفی غیر کارشناسی و غیر علمی است.

وی ادامه داد: طی مدتی که رکود حاکم بوده، فقدان توان خرید باعث شده قیمت‌ها به همان میزان باقی بماند و افزایش نیابد، بنابراین این‌که بگوییم قیمت ملک کاهش یافته یا آن را کاهش دادیم، ارزیابی کاملا نادرستی است و در صورتی که این فرض را قبول کنیم، باید بپذیریم که رشد اقتصادی ما قرار است منفی شود.

او با بیان این‌که کاهش در روند افزایش قیمت مسکن و کاهش قیمت مسکن با هم متفاوت هستند، تصریح کرد: کاهش در روند افزایش امری منطقی و قابل قبول است؛ بدین معنا که از افزایش سرسام آور قیمت مسکن جلوگیری می‌شود.

وی با بیان این‌که کاهش قیمت مسکن حرفی عامیانه است، اظهار کرد: در شرایط فعلی بخش مسکن در حوزه خرید و فروش و تولید در اوج دوران رکود قرار دارد.

ستاریان خاطرنشان کرد: بخش تولید و بخش خرید و فروش مسکن همواره هم سو هستند؛ به طوری که اگر در یک بخش رکود حاکم باشد، به طور قطع در بخش دیگر نیز رکود حاکم است و برعکس.

او افزود: رکود موجود در بخش مسکن ناشی از حذف نقدینگی از این بخش است، چرا که قدرت خرید و در پی آن تقاضای موثر نیز کاهش یافته و باعث شده که معاملات صورت نگیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان این‌که خطر بسیار شدیدی بخش مسکن را تهدید می‌کند، گفت: طی دو سال گذشته تولید چندانی در این بخش صورت نگرفته است و اگر شرایط در سال جاری طبق روال گذشته ادامه یابد و سیاست‌های گذشته در پیش گرفته شود، همچنان تولید نخواهیم داشت. این در حالیست که مانور و فشار وزارت مسکن و شهرسازی بر طرح مسکن مهر نیز تاثیری بر تولید نخواهد داشت.

وی با بیان این‌که سالانه بیش از یک میلیون واحد مسکونی نیاز داریم، اضافه کرد: اگر طرح مسکن مهر به طور کامل موفق شود، سالانه 200 هزار واحد مسکونی ساخته می‌شود.

این کارشناس به انباشت تقاضا اشاره و تصریح کرد: عدم تولید سالانه حدود یک میلیون واحد مسکونی طی دو سال گذشته، انباشت تقاضا را به دنبال دارد و به معنای عقب افتادن از تولید است.

او صنعت مسکن و ساختمان را از بزرگترین صنایع کشور دانست و با بیان این‌که حدود رونق 80 درصد اقتصاد کشور در گرو فعال بودن بخش ساختمان است، اظهار کرد: در شرایطی که بخش ساختمان در رکود به سر می‌برد، 80 درصد اقتصاد کشور نیز در رکود به سر می‌برد که فاجعه است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا رونق و همچنین افزایش قیمت مسکن با هم رخ می‌دهند؟ گفت: این دو امر همواره هم سو بوده‌اند، بنابراین دولت نباید به دنبال کاری غیر علمی باشد و بگوید که تولید را افزایش داده و همچنین در بازار رونق ایجاد ‌کرده، اما قیمت‌ها افزایش نمی‌یابد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: اگر عرضه و تقاضا متعادل شود، آنگاه افزایش شدید قیمت نخواهیم داشت، اما در شرایطی که فاصله بین عرضه و تقاضا زیاد است، همیشه با افزایش قیمت رو به رو می‌شویم، مگر این‌که به جای تقاضای مطلق، تقاضای موثر کاهش یابد و در بازار رکود ایجاد شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران سیاست زمین صفر که در طرح مسکن مهر به کار گرفته شده را سیاستی ناتوان دانست و گفت: دولت نمی‌تواند با مدیریت دولتی در بخش مسکن فعال شود، چرا که مدیریت دولتی توانایی مدیریت بخش مسکن را ندارد و باید سیاست‌گذاری کرده و کارهای راهبردی را انجام دهد.

وی با بیان این‌که دولت در حال حاضر در حوزه اجرا و مدیریت وارد شده است، اضافه کرد: این روند مانند فعالیت کلیه مدیریت‌های دولتی در دنیا به شکست منجر می‌شود.

به گفته ستاریان، در شرایط فعلی بهترین راهکار این است که دولت برنامه اقتصادی را برای اقتصاد کلان تنظیم کند تا وضعیت مسکن را مشخص کند.

این کارشناس مسکن در پاسخ به این سوال که رکود تا کی ادامه داد؟ تصریح کرد: این امر به برنامه‌های دولت بستگی دارد و اگر با همین روند فعلی ادامه یابد، طی شش ماه آینده باید شاهد رونق باشیم؛ اما اگر سیاست‌های انقباضی تری در پیش گرفته شود، رکود طولانی تر می‌شود.
[ شنبه 89/1/21 ] [ 8:42 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By themzha :.

درباره وبلاگ

امکانات وب


بازدید امروز: 29
بازدید دیروز: 342
کل بازدیدها: 1665659