علی داودی
 
لینک دوستان
پیوندهای روزانه
هاشمی رفسنجانی گفت: اگر کمی صبر کنیم به نصر نهایی که خداوند به ما وعده داده است می‌رسیم و به‌زودی نصر الهی برای ما محسوس‌تر می‌شود.
به گزارش ایسنا، رییس مجمع تشخیص مصلحت‌نظام در دیدار با جمعی از خانواده‌های شهدا و ایثارگران که در حسینیه جماران برگزار شد، با اشاره به موقعیت هیات ایرانی در نیویورک اظهار کرد: این موقعیت که اوباما از رییس‌جمهور ما تقاضای ملاقات کند و رییس‌جمهور بگوید هنوز برای ملاقات زود است و بگذارید زمینه آماده‌تر شود و اقداماتی کنیم که به تدریج ملاقات را انجام دهیم، همان نصری است که خداوند به ما وعده داده بود.
هاشمی هم‌چنین در این جلسه به برخی سوالات در مورد جنگ تحمیلی از جمله این که چرا در روزهای آغاز جنگ عراق توانست به داخل خاک ایران بیاید و این که چرا جنگ شروع شد در حالی که ایران آماده جنگ نبود و مشغول بازسازی بود و... پرداخت.
او به شرایط کشور به لحاظ داخلی و خارجی در آغاز جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: انقلاب اسلامی ایران نمونه بی‌نظیری از انقلاب‌های دنیای اسلام در آن تاریخ بود که مردم ایران که از ظلم‌ها به تنگ آمده بودند با رهبری امام (ره) به تدریج آگاه شدند و راه خود را پیدا کردند و با هزینه بسیار کم بر ظلم پیروز شدند.
وی با اشاره به این که حکومت زمان شاه بسیار پول داشت و حمایت شرق و غرب به لحاظ امنیتی و اطلاعاتی را نیز به همراه داشت، افزود: ایران جایی نبود که به آسانی مردم بر حکومتش پیروز شوند اما ما مبارزه علنی به صورت افشاگری داشتیم و انقلاب از طریق اطلاع‌رسانی و آگاه کردن مردم توسط مساجد و حسینیه‌ها و مراسم دینی و هم‌چنین گردهمایی در دانشگاه‌ها آغاز شد و غربی‌ها اسم آن را الله اکبر گذاشتند چراکه الله اکبر حربه و شعار اصلی ما در میدان بود.
هاشمی افزود: این که امروز در کشورهای منطقه اسم‌هایی هم‌چون بهار عربی و بیداری اسلامی را می‌شنویم، نمونه کوچکی از اتفاقی است که در زمان انقلاب ایران به وجود آمد و مردم با هزینه کم نشان دادند که می‌توان در مقابل استبداد با حضور انبوه مردم ایستاد و آن را شکست داد. پس نگرانی سرایت انقلاب ایران به سایر کشورها به وجود آمد و اولین جایی که آثار پیروزی انقلاب در آن پدیدار شد، کشور عراق بود که اکثریت مردم آن شیعه بودند و حرکت‌های خود علیه حکومت خشن حزب بعث را آغاز کردند.
او با اشاره به این که در زمان قبل از انقلاب رقابت نظامی بین عراق و ایران وجود داشت و شوروی‌ها، عراق را و غربی‌ها ایران را تقویت می‌کردند، بنابراین این رقابت بین ایران و عراق وجود داشت، در مصاف غیرجنگی، ایران و عراق پیمان الجزایر را پذیرفتند. اما بعد از انقلاب عراق به فکر افتاد که هم جلوی انقلاب در عراق را بگیرد و هم انقلاب ایران را طوری سرکوب کند که دیگر کسی چنین خیال‌هایی را نکند؛ البته این فکر عراق، زایده آمریکا و غرب بود.
وی با اشاره به این که صدام پیمان الجزیره را مقابل تلویزیون پاره کرد و گفت به ایران حمله می‌کنیم و همه قدرت‌های شرق و غرب از او حمایت کردند، ادامه داد: عراقی‌ها با این تصور که در هفته اول که خوزستان را می‌گیرند و در هفته بعد به تهران می‌آیند، جنگ را آغاز کرده است و تحلیل‌شان این بود که اگر تنها خوزستان را بگیرند، کافی است چون در آن زمان همه ثروت ما در خوزستان بود. بنابراین با گرفتن خوزستان برنامه سقوط انقلاب را داشتند و این دلیل اصلی جنگ بود.
هاشمی با تاکید بر این که عراق شروع‌کننده جنگ بود و ما مورد تجاوز قرار گرفتیم و باید دفاع می‌کردیم، افزود: در روزهای اول که آماده نبودیم، عراق، پنج استان ما را تصرف کرد و با توجه به این که در آن زمان بنی‌صدر با سپاه مشکل داشت، مانع حضور نیروهای بسیجی و سپاهی در میدان جنگ شد. بنابراین ارتش که تمام تلاش خود را می‌کرد به تنهایی نمی‌توانست مانع جلو آمدن عراق در خاک ایران شود. اما با رفتن بنی‌صدر راه برای حضور نیروهای تشنه شهادت به میدان جنگ باز شد و سپاه و ارتش با هم موتلف شدند و شروع به پیشرفت کردند و این منجر به پس گرفتن خرمشهر از دست عراق شد و مشخص شد که ایران قدرت پیروزی در جبهه‌ها را به دست آورده است. بنابراین موج وسیعی از وساطت‌ها برای گرفتن آتش‌بس آغاز شد.
وی در ادامه به توضیح این نکته پرداخت که چطور عراق به صورت ظاهری دم از آتش‌بس می‌زد و ایران آن را نپذیرفت، افزود: حرف ما روشن بود. چون می‌گفتیم عراق به خاک ما تجاوز کرده است و تعداد زیادی از هموطنان ما شهید و آواره شدند پس باید به ما خسارت می‌دادند و متجاوز هم محاکمه می‌شد پس این خواست مشروع بین‌المللی ما بود و امام تاکید داشتند تا وقتی که دشمن در خاک ماست، مذاکره نمی‌کنیم.
رییس تشخیص مصلحت نظام در ادامه به این مطلب که چطور شد جنگ پس از باز پس گرفتن خرمشهر ادامه پیدا کرد؟ گفت: پس از باز پس گرفتن خرمشهر هنوز دو هزار کیلومتر از بهترین زمین‌های ما که در مرز ایران و عراق بود، در دست عراق قرار داشت. هم‌چنین خسارت‌های ما را نداده بودند و متجاوز هم محاکمه نشده بود پس ما در جلسه شورای عالی دفاع که با امام داشتیم، این نکات را بیان کردیم و در آن زمان نظامی‌ها مایل بودند وارد خاک عراق شویم و جنگ را ادامه دهیم تا صدام را در داخل کشورش از کار بیندازیم اما امام تاکید داشت که نباید وارد عراق شویم.
هاشمی در ادامه به دلایل امام (ره) برای وارد نشدن نیروهای نظامی‌های ایران به خاک عراق پرداخت و توضیح داد: امام (ره) معتقد بود اگر وارد عراق شویم مردم این کشور که با صدام همراه نیستند، به خاطر وطن‌شان موضع دفاعی می‌گیرند و همراه صدام می‌شوند. از طرف دیگر کشورهای عربی دچار ترس خواهند شد و در جنگ به نفع عراق وارد عمل می‌شوند و این که دنیا تحمل تصرف خاک عراق را از طرف ما نداشت و هم‌چنین امام معتقد بود که اگر ما وارد عراق می‌شدیم مردم عراق آسیب می‌دیدند که خواهران و برادران ما بودند. اما در همان جلسه نظامی‌ها استدلالی کردند که امام قانع شد.
رییس تشخیص مصلحت نظام افزود: استدلال نظامی‌ها این بود که اگر صدام و دنیا بفهمند که ما وارد خاک عراق نمی‌شویم هیچ‌وقت تسلیم نمی‌شوند و با خیالت راحت ارتش شکست خورده خود را بازسازی می‌کنند و دوباره به جنگ ما می‌آیند. از طرف دیگر امام هم معتقد بودند در این شرایط اگر آتش بس را بپذیریم، خسارتی به ما پرداخت نمی‌شود و دو هزار کیلومتر از سرزمین‌های ما دست عراق می‌ماند پس موضع میانه‌ای گرفته شد و آن این بود که تا جایی وارد خاک عراق شویم که مردم نباشند. پس قرار شد نیروهای مسلح ما تا زمانی که عراق در خاک ماست، مقابله کنند و تا مرز جلو بروند و از آن به بعد تا جایی وارد خاک عراق شوند که مردم طرف نباشند و به مردم ظلم نشود. ما با مردم عراق در بسیاری موارد عقاید مشترک داریم.
هاشمی در ادامه با اشاره به این که در این مقطع از جنگ ارتش و سپاه که تا آن لحظه برادرانه کنار یکدیگر می‌جنگیدند، کم کم دچار اختلاف شدند و این موضوع باعث شد جنگ در یک مقطع راکد شود و افزود: شیوه جنگ ارتش کلاسیک بود و شیوه سپاه شیوه جنگ مردمی را داشت و این موضوع باعث شد که در چند عملیات بعدی ناموفق باشیم. بنابراین تصمیم براین شد که فرماندهی واحد شکل بگیرد و کسی خارج از سپاه و ارتش بیاید و قرعه به نام من افتاد چون در آن زمان رهبری که رییس جمهور و رییس شورای عالی دفاع بودند، در ترور آسیب دیده بودند و هم‌چنین مسوولیت ریاست جمهوری داشتند پس نمی‌توانستند در جبهه حضور یابند بنابراین امام از من که رییس مجلس بودم خواست که این مسوولیت را بپذیرم و امام حکم را نوشتند.
او تصریح کرد: وقتی برای خداحافظی خدمت امام آمدم و وضع جبهه را توضیح دادم، این نظر را مطرح کردم که ما باید ضربه محکمی داخل خاک عراق به نیروهای عراقی بزنیم و نقطه مهمی از عراق را بگیریم و بعد بگوییم که مذاکره می‌کنیم سپس جنگ متوقف شود تا حق‌مان را بگیریم و این نظر را دادم که باید جاهایی از عراق را بگیریم که باعث شود عراق از خلیج فارس دور بماند و از دریا و نفت محروم شود و در این زمان شروع به مذاکره کنیم تا صدام محاکمه شود و خسارت‌های ما را بدهد. در آن ملاقات امام پس از صحبت‌های من نگاهی به من کردند و لبخند خاصی زدند و جواب من را ندادند اما گفتند که به برکت خدا بروید تا ببینیم چه می‌شود.
هاشمی با اشاره به این که قبل از عملیات خیبر به عنوان فرمانده وارد جبهه شدم و نکاتی را که خدمت امام گفته بودم، در حضور رزمندگان و فرماندهان جنگ مطرح کردم که عده‌ای خوشحال شدند اما برخی معتقد بودند که شعار ما جنگ جنگ تا پیروزی است، افزود: در این مقطع از جنگ عملیات‌هایی را انجام دادیم که در این عملیات‌ها با وجود موفقیت‌هایی که کسب کردیم برای رسیدن به هدف نهایی به موفقیت نرسیدیم اما نیروهای ما همچنان دست بالا را داشتند و در نهایت به آن‌جا رسیدیم که شورای امنیت برای عراق و ایران قطعنامه‌ای صادر کرد و امام فرمود ما این قطعنامه را نه قبول می‌کنیم و نه رد می‌کنیم تا از نظر نظامی خود را نیرومند نگه داریم و قطعنامه را اصلاح کنیم که البته این کار بزرگ انجام شد.
وی با اشاره به این که قطعنامه شورای امنیت به گونه‌ای اصلاح شد که همه صاحبنظران بعدها متعجب ماندند، تصریح کرد: برای اصلاح قطعنامه پشتوانه ما قدرت نظامی ما بود. چون در آن زمان پایه صنعت موشکی ریخته شد و موشک‌هایی با برد 100 کیلومتر ساختیم و شهرهای شرقی عراق در تیررس ما بود و امروز برد موشک‌های ما به 2500 کیلومتر رسیده است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: صدام و حامیان او از قدرت دفاعی و موشکی ما مطلع شدند و اصلاح قطعنامه را پذیرفتند و دنیا فهمید ما از نظر نظامی ضعیف نیستیم و اگر وارد خاک عراق نمی‌شویم به خاطر ملاحظات‌مان است و در آن شرایط بود که پس از اصلاح قطعنامه با رضایت خودمان آتش‌بس را پذیرفتیم.
او با اشاره به این که سران قوا با امام (ره) جلسه‌ای داشته‌اند، گفت: وقتی شرایط را برای امام توضیح دادیم و امام (ره) قطعنامه را پذیرفتند از آن تعبیر به جام زهر کردند و از ما خواستند تا این موضوع را به مردم بگوییم اما وقتی دیدند این کار از ما ساخته نیست، خودشان بیانیه دادند و پس از دو سه ما که جنگ پایان یافت، وقتی خدمت امام (ره) رسیدم، به من فرمودند جام زهر آن روز برایم تلخ بود اما امروز برایم شیرین شده است چون ما کارمان را خوب انجام داده‌ایم و خداوند نصرتی را که وعده داده بودند، عنایت کردند.
هاشمی با اشاره به این که در سازمان ملل پذیرفتند که متجاوز عراق است و ایران مورد تجاوز قرار گرفته است، گفت: خسارت‌های جنگی به عهده عراق افتاد و 100 میلیارد دلار برای ما خسارت نوشتند. البته خسارت‌ها بیش‌تر از این‌ها بود اما مشخص شد که صدام هم باید محاکمه شود و پس از سال‌ها گرچه جنگ تمام شده است اما هنوز پیمان صلح نداریم چون قرارها اجرا نشده است، در حالی که امروز برادران ما در عراق دولت تشکیل داده بودند و آن نصری که خداوند وعده داده بود را شاهد هستیم چون به خوبی می‌توانیم بپذیریم که امروز صدام، حزب بعث و نظامیان عراق کجا هستند و ما چطور هستیم که توانستیم با مقاومت و صبر و جهاد پیروز شویم.
هاشمی تصریح کرد: اگر 8 سال گذشته نبود که خودمان مقصرش هستیم، امروز جزو کشورهای مقتدر درجه اول بودیم چون پول زیاد و آمادگی فراوان و نیروهای بسیار داشتیم و ان‌شاءالله شما مردم با این جهاد آخری که آفریدید، باعث شوید تا هرچه محسوس‌تر شاهد نصری باشیم که خداوند وعده داده‌اند. 

[ جمعه 92/7/5 ] [ 12:28 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رئیس شورای این اتحادیه با رئیس جمهور ایران دیدار کردند.
 به گزارش فارس، کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هرمان ون رمپوی، رئیس شورای اتحادیه اروپا با حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور ایران دیدار کردند.
نشست وزاری خارجه کشورهای 1+5 با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان امشب با حضور کاترین اشتون برگزار خواهد شد.

[ جمعه 92/7/5 ] [ 12:27 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار شفافیت در برنامه هسته‌ای ایران شد.
به گزارش فارس، بان‌کی‌مون دبیر کل سازمان ملل متحد از ایران خواست درباره صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ایش جامعه بین‌المللی را متقاعد کند.
ببه گزارش صدای روسیه، بان‌کی‌مون در نشست خلع سلاح مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «از ایران می‌خواهم درباره برنامه هسته‌ایش شفاف باشد.»
وی همچنین گفت که کره شمالی هم باید تعهدش به خلع سلاح‌های هسته‌ای را نشان دهد.
نشست وزاری خارجه کشورهای 1+5 با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان امشب  با حضور کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد.
ایران چندین بار با کشورهای موسوم به 1+5 درباره برنامه هسته‌ایش مذاکره و بر صلح‌آمیز بودن این برنامه‌ها تأکید کرده است.
آمریکا، اسرائیل و کشورهای هم‌پیمان آنها می‌گویند تهران در لفافه برنامه هسته‌ایش به دنبال دستیابی به سلاح‌های اتمی است. آمریکا و اتحادیه اروپا بر مبنای این ادعا چندین دور تحریم‌های یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرده‌اند.
ایران همواره این ادعاها را رد کرده اما تأکید کرده به عنوان عضوی از اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی حق برخورداری از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای را برای خود محفوظ می‌داند.

[ جمعه 92/7/5 ] [ 12:26 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
یک منبع مطلع به خبرنگار «انتخاب» گفت که بسیار بعید است نشستی میان رئسای جمهور ایران و آمریکا در نیویورک صورت گیرد. شب گذشته و پیش از آغاز سخنرانی دکتر روحانی در مقر سازمان ملل، واشنگتن به صورت رسمی درخواست کرده اوباما با روحانی دیدار کند.

 

 

یک منبع مطلع به خبرنگار «انتخاب» گفت که بسیار بعید است نشستی میان رئسای جمهور ایران و آمریکا در نیویورک صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی «انتخاب» ؛ ساعتی پیش ، واشنگتن به  صورت رسمی درخواست کرده اوباما با روحانی دیدار کند.

با این حال، روحانی بنا به برخی مصالح، تاکنون از پذیرفتن اوباما خودداری کرده است.

ایرانی ها آماده ی دیدار با آمریکا در سطح رئیس جمهور نیستند

رویترز نوشت: مقامات دولت آمریکا می گویند که اوباما و روحانی در سازمان ملل با یکدیگر دیدار نخواهند کرد.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب، این مقامات دولت اوباما گفتند: ایرانی ها اماده ی دیدار با ما در سطح رئیس جمهور نیستند.

کاخ سفید اماده ی دیدار اوباما و روحانی در نیویورک بود اما ایرانی ها روشن ساختند که این مسئله پیچیده است

از سوی دیگر آسشیتدپرس گزارش داد که برخی از مقامات ارشد آمریکا گفته‌اند رئیس جمهور ایران و رئیس جمهور آمریکا که هر دو در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت دارند با یکدیگر دیدار نخواهند کرد.

آنها گفته‌اند چنین دیداری شرایط را برای ایران پیچیده می‌کند. به گفته آنها، اما، فعالیت‌هایی در جریان است تا دیدارهایی در سطوح پایین‌تر صورت گیرد تا گامهایی جهت حل و فصل مناقشات برنامه هسته‌ای ایران برداشته شود.

در همین حال یک مقام آمریکایی به روزنامه وال‌استریت ژورنال گفته ایران پیشنهاد طرف آمریکایی برای مذاکره را رد کرده است.

برخی منابع دیگر خبری این خبر را اینگونه بازتاب داده‌اند که مقامات ایران در پاسخ به پیشنهاد آمریکایی‌ها، ضمن رد آن گفته‌اند چنین دیداری اوضاع را برای آنها «بسیار پیچیده» می‌کند.

این مقام‌های آمریکایی خواسته‌اند نامشان فاش نشود چون مجاز به صحبت در این باره نبوده‌اند.


[ چهارشنبه 92/7/3 ] [ 12:47 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]

در شرایطی که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا سخنرانی خود را در اجلاس مجمع عمومی انجام داده و سخنرانی روحانی نیز تا دقایقی دیگر آغاز خواهد شد، منابع آمریکایی از کنار رفتن گزینه دیدار احتمالی روسای جمهور دو کشور سخن گفته اند. این در حالی است که احتمال دیدار دو طرف طی روزهای اخیر به شدت افزایش یافته بود.

به گزارش «تابناک»، مقامات ارشد آمریکایی گفته اند حسن روحانی و باراک اوباما در جریان حضور خود در سازمان ملل با یکدیگر دیدار نخواهند کرد.

آسوشیتدپرس ضمن انتشار این خبر می نویسد مقامات آمریکایی گفته اند به آن ها ثابت شده که موضوع دیدار دو رئیس جمهور، برای ایرانی ها موضوعی بسیار پیچیده است. با این حال، به گفته این مقامات، تلاش ها برای انجام ملاقات هایی در سطوح پایین تر جهت حل مسئله هسته ای ایران ادامه دارد.

گفتنی است پیش از این نیز خبر رسیده بود روحانی به دلیل سرو مشروبات الکلی در ضیافت ناهار بان کی مون، از شرکت در این ضیافت خودداری کرده است. این در حالی است که از این مراسم به عنوان مکان احتمالی دیدار دو رئیس جمهور یاد می شد.


[ چهارشنبه 92/7/3 ] [ 12:37 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]


به گزارش فارس، هر از گاهی اخباری از سفارتخانه‌ها و منازل شخصی سفرا در ایران منتشر می‌شود از پارتی‌ها و بزم‌های شبانه گرفته تا برپایی کنسرت و شوهای لباس.

اما تاکنون اگر بزمی بود و حاشیه‌ای، عده‌ای افراد خودفروخته، پای ثابت این مجالس بودند ولی در این روزها همسران سفرا و برخی از مسئولان کشور نیز در جمع‌های این سفارتخانه‌ها حاضر می‌شوند و نظاره‌گر استفاده ابزاری از زنان و دختران ایرانی هستند.

طی روزهای اخیر یکی از سفارتخانه‌های مستقر در ایران جمعی از همسران سفرا و همسران برخی مسئولان را به مراسم برپایی شوی لباس زنانه در منزل سفیر، دعوت کرد، مراسمی که ورود عکاسان مرد هم به آن آزاد بود و کارکنان مرد برنامه نیز منعی برای حضور نداشتند.

نکته قابل تأمل در این گردهمایی این بود که اکثر خانواده‌های سفرای ایران و همسران مسئولان ایرانی، با چادر و حجاب کامل در این مراسم حضور یافته بودند ولی مدل‌ها (فشن‌ها) از بین دختران ایرانی حدود 25 ساله‌ای انتخاب شده بودند که بدون حجاب، روی استیج قرمز برنامه، عرض اندام می‌کردند و عکاسان مرد نیز، این لحظات را به ثبت می‌رساندند، در حالی‌که به این منظور می‌توانستند از دختران ملیت همان سفارتخانه استفاده کنند.

این جریان در حالی رخ داده است که هیچ اعتراضی نسبت به این استفاده ابزاری و تکراری از دختران ایرانی در سفارتخانه‌ها از سوی دستگاه‌های مسئول صورت نمی‌گیرد و نظارت و تلاشی برای حفظ حرمت زن مسلمان ایرانی در این محافل انجام نمی‌‌شود.


[ سه شنبه 92/7/2 ] [ 8:11 عصر ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
مقامات آمریکایی دقایقی پیش رسماً برای دیدار رئیس جمهور آمریکا با رئیس جمهور کشورمان درخواست ملاقات کردند.

به گزارش «تابناک»، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان که برای شرکت در اجلاس سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برد، امروز با درخواست ملاقات با رئیس جمهور آمریکا مواجه شد.

بنابر اطلاعات موثق خبرنگار «تابناک»، روحانی هنوز نسبت به این درخواست پاسخی نداده است.

[ سه شنبه 92/7/2 ] [ 8:9 عصر ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]


به گزارش تسنیم، متن کامل نامه‌های لاریجانی به شرح ذیل است:

نامه اول:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 100956/ت42400هـ مورخ 2/5/1392، موضوع : «خـرید و تأمین چیلر تراکمی توسـط وزارت راه و شهرسازی»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوة اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بـعدی» و ماده (10) آئیـن‌نامه اجرائی آن، مراتـب متضمّن اعـلام نظر 1ـ توضیح اینکه شماره‌های فوق مربوط به ترتیب درج در روزنامه رسمی کشور می‌باشد.

قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقـرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

« 1ـ نظر به بند «ب» ماده (1) قانون برگزاری مناقصات ـ مصوب 1383ـ در خصوص موظف بودن تمامی دستگاه‌های اجرائی از جمله وزارت راه و شهرسازی به رعایت مقررات این قانون در انجام معاملات، از آنجا که متن مصوبه مصرح به انجام مناقصه در تأمین کالای مورد خریداری نمی‌باشد، مغایر قانون است. 2ـ هم‌چنین، با توجه به متضمن بار مالی بودن خرید کالا و عدم پیش‌بینی و محاسبه قبلی بار مالی ناشی از آن به طرق مقرر در قانون، نیز مغایر ماده(29) و بند«ت» ماده(224) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه ـ مصوب1389ـ می‌باشد.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه دوم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 100992/ت49155هـ مورخ 2/5/1392 در موضوع «تردد خودروهای پلاک منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی ماکو در محور ارتباطی ماکو به مرکز استان آذربایجان غربی»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

«1ـ با عنایت به بند «د» ماده (4) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب سال 1372ـ با اصلاحات و الحاقات بعدی که مقرّر می‌دارد: «تصویب مقرّرات امنیتی و انتظامی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی با تأیید فرماندهی کلّ قوا از مسئولیت‌های هیأت وزیران است»، اختیار هیأت وزیران در وضع مقرّرات انتظامی، صرفاً ناظر به محدودة جغرافیائی مشخّص و معیّن در مناطق مذکور می‌باشد، علیهذا، متن مصوّبه از آن حیث که با تسرّی یافتن مفاد آن به خارج از محدودة مذکور، متضمّن توسعة شمول قانون است، مغایر با قانون می‌باشد. 2ـ طبق ذیل ماده (14) قانون مذکور: «... مبادلات بازرگانی مناطق ـ آزاد ـ با سایر نقاط کشور اعمّ از مسافرتی و تجاری تابع مقرّرات عمومی صادرات و واردات کشور می‌باشد»، بنابراین، متن مصوّبه از حیث عدم تصریح به ضرورت رعایت مقرّرات مذکور، مغایر قانون است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه سوم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 103208/ت48176ک مورخ 7/5/1392، موضوع: «ورود و ترخیص خودروهای متعلق به دیپلمات‌های ایرانی در کانادا»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقـرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

«علاوه بر مواد (1، 2 و 3) قانون ارتقاء کیفی تولید خودرو و سایر تولیدات صنعتی داخلی ـ مصوب 1389ـ که عدم امکان تولید یا ورود خودروها و قطعات خودروئی غیر استاندارد را مورد تأکید قرار داده است، ماده (109) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه ـ مصوب 1389ـ نیز «واردات هر نوع کالا به کشور را موکول به رعایت ضوابط فنی، ایمنی و بهداشتی قرنطینه‌ای» می‌داند، علیهذا، متن مصوبه مبنی بر تجویز ورود و ترخیص خودروهایدیپلمات‌های ایرانی بدون رعایت ضوابط فنی واردات خودرو، مغایر قانون است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه چهارم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 104615/ت48729هـ مورخ 10/5/1392، موضوع: «اصلاح مصوبه شماره 83447/ت48729هـ مورخ 9/4/1392 ناظر به پرداخت فوق‌العاده ویژه به کارکنان برخی از دستگاه‌های اجرائی»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقـرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

«نظر به متضمن بار مالی بودن مفاد مصوبه و عدم محاسبه و پیش‌بینی قبلی بار مالی ناشی از آن به طرق مقرر در قانون، مغایر با ماده (29) و بند «ت» ماده (240) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه ـ مصوب 1389ـ می‌باشد.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه پنجم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 103329/ت49413هـ مورخ 7/5/1392، موضوع: «یکسان‌سازی در حقوق و مزایای کارمندان رسمی و پیمانی وزارت صنعت، معدن و تجارت»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقـرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

«نظر به اینکه تمامی دستگاه‌های اجرائی به جز موارد استثنا شده در ماده (117) قانون مدیریت خدمات کشوری ـ مصوب 1386ـ مشمول مقررات این قانون می‌باشند و هر یک از دو وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی، چه قبل از ادغام و چه بعد از آنکه منجر به تشکیل وزارت صنعت، معدن و تجارت گردید، تابع احکام مقرر در قانون مزبور بوده و می‌باشند، علیهذا، تطبیق یافتن حقوق کارکنان وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت با حقوق کارکنان یکی از دو وزارتخانه پیشین با توجه به آمره و لازم‌الرعایه بودن احکام مندرج در قانون مدیریت
خدمات کشوری که بند «الف» ماده (50) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و بند (18) قانون بودجه سال 1392 کل کشور بر اجرای آن تأکید می‌ورزد، فاقد محمل قانونی بوده و مآلاً مغایر قانون است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه ششم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 104634/ت48917هـ مورخ 10/5/1392، موضوع: «واگذار شدن کارخانه کنسانتره (6/2) تنی و طرح گندله‌سازی (4/2) تنی سنگ‌ آهن سنگان بر اساس قیمت کارشناسی به ستاد اجرائی فرمان حضرت امام(ره) و شرکت فولادمبارکه، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم(85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون‌اساسی جمهوری‌اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقرر قانونی و اعلام‌ نتیجه به این‌جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرارگرفته‌است، ملغی‌الاثر خواهدبود.

«مفاد مصوبه از حیث عدم مراعات قوانین مربوط به برگزاری مزایده و دیگر طرق پیش‌بینی شده ناظر به معاملات دولتی در امر قیمت‌گذاری و تعیین طرف قرارداد و فروش و واگذاری اموال و دارائی‌ها، علاوه بر مغایر بودن با ماده (79) قانون محاسبات عمومی ـ مصوب 1366ـ و ترتیبات مقرر در ماده (20) و بند «پ» ماده (21) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساسی ـ مصوب 1387ـ مغایر با بند (1ـ27) قانون بودجه سال 1392 کل کشور می‌باشد که بر لازم‌الرعایه بودن ترتیبات مقرر مربوط به چگونگی انجام معاملات دولتی تأکید می‌نماید.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

نامه هفتم:

حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

بازگشت به رونوشت تصویب‌نامه هیأت محترم وزیران به شماره 103330/ت48176هـ مورخ 7/5/1392، موضوع: «ورود و ترخیص یک دستگاه خودرو بالابر آتش‌نشانی بورنتو مدل سال 2011 میلادی توسط سازمان آتش‌نشانی شهرستان بیرجند»، متعاقب بررسی‌ها و اعلام‌نظر مقدماتی «هیأت بررسی و تطبیق مصوّبات دولت با قوانین» و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (4) الحاقی به «قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی» و ماده (10) آیین‌نامه اجرایی آن، مراتب متضمّن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.

«علاوه بر مواد (1، 2 و 3) قانون ارتقاء کیفی تولید خودرو و سایر تولیدات صنعتی داخلی ـ مصوب 1389ـ که عدم امکان تولید یا ورود خودروها و قطعات خودروئی غیراستاندارد را مورد تأکید قرار داده است، ماده (109) قانون برنامه پنجم توسعه ـ مصوب 1389ـ نیز «واردات هر نوع کالا به کشور را موکول به رعایت ضوابط فنی، ایمنی و بهداشتی قرنطینه‌ای» می‌داند، علیهذا، متن مصوبه مبنی بر تجویز ورود و ترخیص خودرو موضوع مصوبه، بدون رعایت ضوابط فنی واردات خودرو، مغایر قانون است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی


[ سه شنبه 92/7/2 ] [ 8:8 عصر ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
<< مطالب جدیدتر           

.: Weblog Themes By themzha :.

درباره وبلاگ

امکانات وب


بازدید امروز: 130
بازدید دیروز: 222
کل بازدیدها: 1667094